Havermoutpap, mijn lievelingsontbijt

havermoutpap-lekker-leven

Nog niet zo lang geleden zou je mij er geen plezier mee doen. Havermoutpap. Jek! Maar nu is het mijn lievelingsontbijt.

Voor zover ik mij kan herinneren heb ik nooit graag pap gegeten. Ik zal het als kind vast gegeten hebben, maar waarschijnlijk heb ik altijd een vies gezicht getrokken als mijn moeder het mij voerde. In ieder geval heb ik de herinneringen al lang geleden uit mijn lange termijn geheugen gewist. Als ik er over nadenk heb ik altijd al moeite gehad met eten wat een beetje op braaksel lijkt. Sorry dat ik het daarmee vergelijk, maar zo voelde het voor mij. Zo lustte ik vroeger ook geen snert. Nu kan ik daar echt van genieten.

Schuld van Petra

Het is nog niet zo lang geleden dat ik een vies gezicht trok als Petra mij vroeg of ik Havermoutpap wilde als ontbijt. Ze moest er om lachen en zei dan gekscherend, “Het is troostvoedsel Rob. Daar wordt je blij van. En paarden doen het er ook goed op!” Ik begreep er helemaal niets van wat ze bedoelde.

Ondanks mijn afkeer ben ik het op een bepaald moment toch gaan proberen. Met kleine hapjes , dat wel. In tegenstelling tot wat ik dacht smaakte het helemaal niet zo gek. Met de appel en de rozijntjes die Petra er voor mij had ingedaan smaakte het best lekker. De smaak van de havervlokken kende ik wel. Die gebruik ik regelmatig in een smoothie. Het was meer de structuur waar ik mij van afkeerde.

Maar na een paar weken vind ik het steeds lekkerder worden en maak ik het inmiddels ook voor mezelf klaar. Ik merk dat havermoutpap een geweldig begin van de dag is. Ik krijg er echt energie van! Nu weet ik ook wat ze met dat paard bedoelde.

Voedingsstoffen

Eerder deze week ben ik begonnen met het bijhouden van mijn voedselinname via Cron-O-Meter. Een handige tool waarmee je een heel gedetailleerd overzicht krijgt van de voedingsstoffen die je dagelijks binnenkrijgt. Toen ik mijn havermout ontbijtje invoerde was ik verbaasd over de hoeveelheid voedingsstoffen die je daarmee binnenkrijgt. Hieronder zie je een paar overzichtsplaatjes van Cron-O-Meter.

havermoutpap-recept

havermoutpap-recept

havermoutpap-koolydraten

havermoutpap-vitaminen

havermoutpap-mineralen

Havermoutpap zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Klik om te Tweeten

havermoutpap-lipiden

havermoutpap-eiwitten

Het valt me op dat je met dit ontbijt best veel van de belangrijkste voedingsstoffen binnen krijgt. De groene onderdelen zijn voldoende binnen, de gele moeten nog wat worden aangevuld.

Nou hoor ik je al zeggen. Ben je nu niet aan het overdrijven Rob? (waar heb ik die uitspraak eerder gehoord) Nee en misschien ook een beetje ja. Ten eerste begrijp ik heus dat je niet ieder dag optimaal kunt eten. Omstandigheden kunnen je daartoe dwingen. Soms is het ook gemakkelijk en lekker om een keer een frietje te halen. Maar wat ik aardig vind aan Cron-O-Meter is dat het je bewust maakt over wat je dagelijks in je lijf stopt. Ik hoor zo vaak mensen zeggen, ‘ik eet gezond’, maar is dit ook zo?

Recept

Tot slot wil ik je nog even het recept geven van de Havermout versie die ik heb gemaakt en waar deze cijfers op zijn gebaseerd.

  • 40 gram havervlokken
  • 1 klein appeltje met schil in stukjes gesneden
  • 1 klein peertje met schil in stukjes gesneden
  • 10 gram Goji bessen
  • 10 gram gebroken lijnzaad
  • 1 theelepel kaneel
  • 260 gram rijstmelk

Delen is lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code