Mijn reis naar een gezonde levensstijl

Rob Möhlmann
Mijn naam is Rob en mijn reis naar een gezonde levensstijl begon op 23 december 2012. Ik had er genoeg van dat ik met vlagen naar de sportschool ging om het na een poosje weer te laten versloffen. Ik voelde me dik en was teleurgesteld dat ik het niet kon volhouden.

Via Twitter volgde ik Nina Kornaat die regelmatig berichten plaatste over bootcamps. De foto’s die zij deelde maakte mij nieuwsgierig. Via het internet zocht ik of er in Uden ook bootcamps werden georganiseerd. De eerste hit was direct raak. Reactief Uden, een vereniging voor fysieke, mentale en sociale conditietraining. Op hun website las ik het volgende:

“Welkom op de website van Reactief Uden (RAU). RAU is een vereniging voor fysieke, mentale en sociale conditietraining. Onze holistische aanpak zorgt er voor dat je weer plezier krijgt in een gezonde levensstijl!”

Holistische aanpak? Plezier in een gezonde levensstijl? Dat was wat ik zocht. Direct nam ik contact met ze op. Al snel kreeg ik de uitnodiging om gezellig mee te komen sporten in het Bevrijdingspark. Vanaf die allereerste keer in december 2012 ben ik niet meer weggeweest.

Vanaf dat moment is mijn leven veranderd. De holistische aanpak van Reactief Uden hielp mij in te zien dat gezondheid van meer dingen afhangt dan bewegen alleen. Je gezond voelen betekent naast fysieke fitheid ook een gezond eetpatroon, training en onderhoud van sociale en mentale eigenschappen en vooral meer bewustzijn van het heden. (mindfulness)

Langzaam maar zeker ontwikkelde ik mijn kijk op eten. Wat stopte ik eigenlijk dagelijks in mijn mond en was dat wel goed voor mij? Zo kwam ik er er snel achter dat ik het heft in eigen handen moest nemen als ik echt gezonder wilde gaan leven.

Meer en meer begon ik over gezondheid te lezen. Getriggerd door films als ‘Forks Over Knifes‘ en ‘Super Juice Me‘ besloot ik op 1 oktober 2014 een maandje geen vlees meer te eten. Ik meldde mij aan bij de Veganchallenge en maakte voor het eerst in mijn leven kennis met een plantaardig eetpatroon.

Langzaam transformeerde ik van een vleeseter naar een planteneter. Mijn gezondheid veranderde spectaculair. Ik slaagde er in om na 35 jaar van hormoonpillen af te komen. Ik viel af en voelde me fitter en fitter worden. Sindsdien deel ik mijn reis met de wereld. Iedere dag ontdek ik nieuwe recepten en andere dingen die mijn leven gezonder maken. Mijn reis is één grote ontdekkingstocht en ik vind het leuk om dat met jou te delen.

Via deze website deel ik mijn ervaringen en hoop dat ik je mag inspireren om net als ik te groeien naar een gezonde levensstijl. Van tijd tot tijd laat ik ook anderen aan het woord. Boeiende en lieve mensen die ik tijdens mijn reis heb leren kennen en die stuk voor stuk belangrijk voor mij zijn.

Edit: In sommige recepten vind je nog olie terug. Inmiddels gebruik ik zelf geen toegevoegde oliën meer maar haal ik mijn dagelijkse vetten volledig uit heel voedsel. Olie om in te bakken kun je eenvoudig vervangen door water en/of een beetje sojasaus.

Delen is lief

4 reacties

 1. avatar

  Rob fantastisch dat jullie dit samen kunnen delen !! En dit ook met ons delen. Ik ben persoonlijk geïnteresseerd in bewust leven. Ik merk bij mijzelf op dat de investering qua tijd om alles uit te zoeken als werkende moeder best veel tijd vraagt. Hoe doen jullie dit ??

  Beantwoorden
  1. avatar

   Hallo Milka,

   Zelf ben ik ook een bijna fulltime werkende moeder, dus voor mij is het ook een weg hierin vinden. Het vergt inderdaad wat investering om alles uit te zoeken, boodschappen doen duurt langer omdat je constant etiketten staat te lezen. Ook het vinden van de juiste recepten kost tijd, het kan allemaal niet meer op de automatische piloot. Het scheelt natuurlijk dat Rob en ik samen hiermee bezig zijn, zodat we van elkaar kunnen leren.

   Mijn advies is om het in kleine stapjes te doen, niet je hele eetpatroon in 1 keer willen omgooien. Wij zijn begonnen met het zoeken naar producten met minder toegevoegde suiker en minder e-nummers en het vinden van vervangers daarvoor. Als je daar je weg in hebt gevonden kun je verder naar een volgende stap. Het is ook heel leuk, je ontdekt veel nieuwe dingen. En als het een keer een dag/week niet lukt, ook geen probleem, het moet wel leuk blijven en te doen zijn.

   Succes, Petra

   Beantwoorden
 2. avatar

  Hoi Petra en Rob,

  Allereerst hartelijk gefeliciteerd met jullie Website!!
  Fijn dat jullie jullie gezonde levensstijl met ons/mij willen
  delen.
  Ik zit nl. al jaren in de clinch
  met mezelf vw. mijn zeer slechte gezondheid.
  (Chronisch ziek:
  hart/long/maag/nieren/
  diabetes/slaapapneu/af en toe jicht/depressies, ect.).
  Uiteindelijk kwam ik er jaren geleden (pas) achter, dat inder-
  daad voor 80% , gezonde voeding heel erg belangrijk was!!
  Pff.., Uiteindelijk kwam ik er
  achter wat ik allemaal NIET mocht!!
  En werd ’t een chaos, in de web
  van avontuur over gezonde levensstijl!!
  Al die info, je zag door de vele
  bomen ’t bos niet meer!!
  Yohurt en melk (rechtsdraaiend = goed voor maagpatienten).
  Doch zuivel weer slecht voor
  longpatienten.
  Als diabetes mag ik geen suiker.
  Als (ernstig) nierpatient helemaal geen zout.
  (visa/versa).
  Dus dit wel/dat niet!!
  Nu trek ik me op – aan jullie nieuwe handvatten –
  En hoop ik eindelijk dat de “puzzel voor gezonde voeding ”
  nu compleet is.

  Nogmaals heel veel succes in Liefde en Gezondheid met
  jullie Website!!

  Liefs Leonora Tiddens.

  Beantwoorden
  1. avatar

   Dag Leonora,

   Wat een aardig bericht van jou! En wat knap dat je bezig bent om te werken aan een gezonde levensstijl. Zeker in jouw situatie zal dat niet altijd makkelijk zijn. Toevallig las ik gisteren een helder stukje op de website van Forks Over Knives over dit onderwerp. Ik parafraseer.

   ‘Het is geen geheim dat de mens in de loop van miljoenen jaren zich nooit zorgen heeft hoeven maken over de “bron” en de hoeveelheid van een of andere voedingsstof. Tegenwoordig is het echter heel gebruikelijk om constant te wijzen op wat wij nodig hebben. We moeten melk drinken voor de calcium. Zuivel is belangrijk voor onze eiwitten en granen voor de vezels. Maar omdat verschillende mensen, verschillende dingen beweren, wordt het de gemiddelde gebruiker erg moeilijk gemaakt. Je weet niet meer wat nu wel of niet goed voor je is. De mensen achter ‘Forks Over Knives’ zijn hier echter heel helder in. Wij zouden ons niet zo moeten focussen op al die losse componenten. Wij zijn geïnteresseerd in het bereiken van een goede gezondheid. En die komt binnen handbereik wanneer je volledig plantaardig gaat eten.’

   Dus gevarieerd eten en het liefst zoveel mogelijk plantaardig is het antwoord. Groenten, fruit, peulen, aardappels, bonen en granen. Daarmee krijg je alle noodzakelijke nutriënten binnen en hoef je je geen zorgen te maken om al die individuele doelen. Het enige wat je niet binnenkrijgt wanneer je 100% plantaardig gaat eten is vitamine B12. Die zou je dus apart moeten suppleren.

   Ik wens je heel veel succes en houd ons op de hoogte van je voortgang!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code