Zelfstudie

inspiratie-zelfstudie-lekker-leven

Tijdens mijn ontdekkingstocht naar een gezondere levensstijl ben ik regelmatig geconfronteerd met verschillen van inzicht over bepaalde onderwerpen. Vooral als het gaat over voeding roept dit weerstand op. Soms ontmoedigd mij dit, maar veel vaker prikkelt het mij om verder te zoeken naar de waarheid.

Nu hoor ik je zeggen: “Wat is waarheid? Waarheid is waar jezelf in gelooft en vooral heel betrekkelijk”. En ergens heb je een punt. Maar in het geval van voedingswetenschap telt het vertrouwen op meningen niet meer mee. Alles wat wij beweren zal door klinisch onderzoek moeten worden aangetoond. Gecontroleerde interventiestudies zullen de vraag moeten beantwoorden of een bepaalde behandeling (‘interventie’) werkzaam of zinvol is.

Als het gaat om de relatie tussen voeding en gezondheid zullen wij het pad van meningen en gewoonten moeten verlaten en verder moeten zoeken dan het voor de hand liggende. Vergeet niet dat er grote belangen op het spel staan en gevestigde industrieën er alles aan zullen doen om twijfel te zaaien. Mensen zullen vast blijven houden aan vastgeroeste gewoonten en hun levenstijl niet veranderen. Met alle gevolgen van dien.

Bronnen voor zelfstudie

In de loop van de tijd ben ik industrie gefinancierde wetenschap gaan onderscheiden van pure wetenschap zonder belangen. Hieronder vind je een opsomming van bronnen welke ik regelmatig gebruik om tot heldere inzichten te komen. Ik hoop dat het je helpt in je speurtocht naar een gezonde levensstijl.


Websites
Films
Boeken
Facebook
YouTube
Apps


Websites

Nutritionfacts.org (ENG) is een strikt niet-commerciële, wetenschappelijk onderbouwde openbare service die wordt aangeboden door Dr. Michael Greger en die gratis updates biedt over het nieuwste op het gebied van voedingsonderzoek via hapklare video’s. Er zijn meer dan duizend video’s over bijna elk aspect van gezond eten, met nieuwe video’s en artikelen die elke dag worden geüpload. NutritionFacts.org werd gelanceerd met geld en steun van de Jesse & Julie Rasch Foundation. Opgericht als een 501c3 non-profit liefdadigheidsinstelling, vertrouwt NutritionFacts.org op individuele donoren om de site levend en bloeiend te houden. NutritionFacts.org is een trots lid van het True Health Initiative, een wereldwijde stem voor lifestyle als medicijn.

Nutritionfactsnederlands.nl is de Nederlandstalige variant van Nutritionfacts.org. Een team van vrijwilligers werkt aan het vertalen van Dr. Greger’s video’s, zodat deze met Nederlandstalige ondertiteling bekeken kunnen worden. Maar zij doen meer dan dat. Namelijk een onafhankelijke, volledig Nederlandstalige website waarin alle Nederlandstalige informatie centraal staat. Dr. Greger en NutritionFacts.org, hebben toestemming gegeven omdat dit project het doel van Dr. Greger ondersteunt: Informatie over voeding voor een zo groot mogelijk publiek gratis beschikbaar maken.

The Physicians Committee (ENG) leidt een revolutie in de geneeskunde en legt een nieuwe focus op gezondheid en mededogen. De Physicians Committee combineert de slagkracht en expertise van meer dan 12.000 toegewijde artsen en meer dan 175.000 leden in de Verenigde Staten en de rest van de wereld.

< terug


Films

Forks Over Knives onderzoekt de diepgaande bewering dat de meeste, zo niet alle degeneratieve ziekten die ons teisteren, kunnen worden bestreden of zelfs worden omgekeerd door dierlijk en bewerkt voedsel te laten staan. Je kunt de film met Nederlandse ondertiteling kijken via Netflix.

Cowspiracy: The Sustainability Secret is een baanbrekende documentaire van de onverschrokken filmmaker Kip Andersen. Hij onthult de meest destructieve industrie waarmee de planeet vandaag wordt geconfronteerd en onderzoekt waarom ’s werelds toonaangevende milieu-organisaties te bang zijn om erover te praten. Je kunt de film met Nederlandse ondertiteling kijken via Netflix.

< terug


Boeken

The China Study (ENG) toont aan hoe je het risico op kanker, hartaandoeningen en diabetes drastisch verminderen door je dieet aan te passen. Meer dan dertig jaar geleden begonnen voedingsonderzoeker T. Colin Campbell en zijn team bij Cornell, in samenwerking met teams in China en Engeland (Oxford), aan de China Study, de meest uitgebreide studie die ooit is uitgevoerd naar de relatie tussen voeding en het risico op ziekten. Het boek is te verkrijgen bij o.a. Bol.

10-wekenplan (NL) is een bundeling van tien lessen van mijn online cursus die ik in 2016 uit enthousiasme ben gestart. Met kleine stapjes deel ik tips en wetenswaardigheden en leer ik je hoe eenvoudig het is om gezond(er) te gaan eten. Je kunt het gratis downloaden van deze website.

Proteinaholic (ENG) gaat over dierlijke eiwitten en hun rol in het promoten van chronische ziekten. De conclusies van Dr. Garth Davis worden ondersteund door talrijke wetenschappelijke onderzoeken. Je kunt het boek kopen bij o.a. Bol.

Hoe overleef je (NL) is de Nederlandse vertaling van de New York Times Best Seller How Not To Die. In Hoe overleef je onderzoekt Dr. Michael Greger, de internationaal erkende spreker, arts en oprichter van NutritionFacts.org, de vijftien topoorzaken van sterfte in Amerika – hartziekten, verschillende soorten kanker, diabetes, parkinson, hoge bloeddruk, en meer – en legt uit hoe interventies op het gebied van voeding en levensstijl soms pillen en andere farmaceutische en chirurgische benaderingen kunnen overtreffen, waardoor we gezonder worden. Je kunt het boek kopen bij o.a. Bol.

How Not To Die (ENG) is de originele engelstalige versie van het boek Hoe overleef je.

How Not To Die Cookbook (ENG) van Dr. Greger. Een rijk en prachtig geïllustreerd kookboek vol met heerlijke recepten gebaseerd op de baanbrekende voedingswetenschaper van het originele boek.

A review of medical literature on relationships of various degenerative diseases to diet and activity (ENG). Een geweldig manuscript van Nathan Pritikin die in de jaren ’70 zijn uitgebreide bevindingen beschreef over de relatie tussen voeding en chronische ziekten. Een longread van ruim 500 pagina’s, maar bomvol waardevolle informatie waar moderne artsen nog heel veel van zouden kunnen leren.

< terug


Facebook

The Starch Solution Nederland (NL) is een actieve discussiegroep voor geinteresseerden in The Starch Solution van John McDougall. Arts en onderzoeker John McDougall en zijn vrouw Mary bewijzen dat een zetmeelrijk dieet echt kan helpen om af te vallen, ziekten te voorkomen en zelfs veel voorkomende ziekten kan genezen.

Nutrition Facts Nederlands Facebook pagina (NL) van de gelijknamige website Nutrition Facts Nederlands

< terug


YouTube

High Carb Hannah (ENG) viel ruim 31 kilo af en transformeerde van een obese en lusteloos meisje naar een energieke zelfbewuste vrouw en werd een inspirator voor anderen.

Mic the Vegan (ENG) is een veganistische wetenschapsjournalist die uiteenlopende onderwerpen behandelt, van de gezondheidseffecten van een veganistisch dieet en de milieu-impact van het eten van dierlijke producten tot het sociologische fenomeen van incidentele dierenexploitatie. Hij ontmaskert regelmatig de mythes die een ongezonde levensstijl promoten, allemaal met een vleugje humor waarvan alleen hij denkt dat het grappig is.

< terug


Apps

Dr. Greger’s Daily Dozen (Dagelijkse Dozijn) App (ENG) is een handige app met de gezondste voedingsmiddelen en hoeveel porties je dagelijks moet proberen af te vinken. Hij legt zijn beweegredenen uit in zijn boek How Not to Die.

Download voor iOS
Download voor Android

< terug

Delen is lief