Je kunt ook overdrijven Rob

overdrijven-lekker-leven

Een poosje geleden reageerde ik op een bericht van een goede bekende op Facebook. Het betrof een re-share van een bericht uit de krant. Een huisarts deelde in cynische bewoordingen zijn ongezouten mening naar aanleiding van het bericht van de Wereld Gezondheid Organisatie dat bewerkt vlees kankerverwekkend is. “Al dat gezwets over ons voedsel moest maar eens afgelopen zijn. Het zorgt voor een hoop onrust”, aldus deze arts.

Ik kon het niet laten om te reageren. In mijn reactie wees ik naar de toename van kankergevallen in Nederland. Vooral op het gebied van darmkanker is er de laatste jaren een sterke groei te zien. Hoewel ik geen arts ben en ook niet beweer dat al deze kankergevallen door ongezond voedsel of vlees worden veroorzaakt, vond ik de reactie van deze huisarts veel te lichtzinnig. De poster van het Facebook bericht vond mijn opmerking overdreven en zei: “Je kunt ook overdrijven Rob” en verwijderde vervolgens het bericht. Hij wilde er niet over discussiëren.

toename-kanker

Bouillonblokje

Gisteravond poste ik zelf een foto op Facebook van een pakje bouillonblokjes. Ik schreef er iets bij over de relatie tussen welvaartsziekten en voeding. Iemand uit mijn kennissenkring reageerde met dezelfde woorden die ik een dag eerder ook al had gehoord, namelijk dat ik ook kon overdrijven. Binnen twee dagen twee afzonderlijke mensen die vonden dat ik overdreef. Maar is dat zo?

Als je het etiket van een standaard bouillonblokje leest begint de lijst met zout, smaakversterker (E621), gistextract en glucosestroop. Verderop in het lijstje staat tussen de groente nog wat aroma’s vermeld. Overdrijf ik nou echt wanneer ik beweer dat dit niet zo gezond voor je is? Bewerkte vleeswaren, bewerkt brood, bewerkte boter en oliën, bewerkte frisdranken en bewerkte genotsmiddelen zorgen bij elkaar voor een verhoogd risico op ziekten die zo kenmerkend zijn voor onze welvaart. Wie overdrijft er hier nou?

maggie-bouillon-blokje

De persoon die op mijn Facebook bericht reageerde verder: “Hoezo ben ik niet goed bezig als ik een bouillon blokje in mijn soep gooi, of een brood bij de supermarkt haal in plaats van bij de biologische bakker? Ik eet gevarieerd, gezond en neem het verder niet zo nauw met die gehypete superfoods en diëten (paleo, bulletproof noem ze allemaal maar op) die elkaar allemaal tegenspreken. Laten we over 10 jaar nog eens kijken wat dan de algemeen geldende norm / opinie is over welke voeding goed voor je is. Ik durf te wedden dat het weer helemaal anders is.”

Ik heb geen enkele moeite wanneer iemand zijn mening uit maar ik geloof niet dat ik overdrijf. Zoals ik al eerder schreef ben ik aan een persoonlijke reis begonnen en deel mijn ervaringen. Dat is ook de voornaamste reden waarom ik deze website ben gestart.

Gelukkig krijg ik ook heel veel leuke berichten. Deze bijvoorbeeld:

“Hee Rob, even van mij een privé berichtje. Thanx voor je inspiratie op Facebook. Ik kook inmiddels zonder ‘pakjes en zakjes’ en sport lekker veel. Gebruik nog wel gewone bouillonblokjes 😅. Ik vind het leuk om je berichtjes te lezen!! Dat wilde ik je ff laten weten!” 

Of deze:

“Hey Rob,

Ik hoef het niet echt met de hele (Facebook) wereld te delen, maar ik wil je toch even laten weten dat jouw berichten mij hebben geholpen. Op eigen kracht ben ik een hele tijd geleden al zo’n 20 kilo afgevallen. Nadat ik jouw tips en trucs ben gaan volgen is er (na 3 jaar op hetzelfde gewicht te hebben gezeten) nog eens 5 kilo af. Zit nu 3 kg van mijn streefgewicht af. Ben dichterbij dan ik ooit had gehoopt. Sport nu 3 x per week en voeding is nog iets meer aangescherpt. De grap is… Het kost totaal geen extra moeite.

Hoewel ik niet zo fanatiek ben in de levensstijl die jij volgt, heeft het mij wel gebracht wat ik wilde. En daarvoor: een dikke dank je wel.

Keep up the good work!”

Kantelen

Als het gaat om voeding is het overduidelijk. We zitten midden in een controverse. Voor en tegenstanders verschillen van inzicht en voeren ‘strijd’ via sociale media. Ik vraag me oprecht af hoe dat komt. We willen immers toch allemaal gezond zijn?

In aansluiting op die gedachte moest ik denken aan een lezing van Jan Rotmans die ik eerder deze week bijwoonde. Als hoogleraar aan de Erasmus Universiteit publiceerde Jan meer dan 200 artikelen over klimaatverandering, klimaatmodellen en duurzame veranderingen. Jan onderzoekt de kanteling van de samenleving en bespreekt dat in zijn boeiende lezingen. Toen ik vandaag wat na liep te denken over de reacties op mijn Facebook bericht, wist ik het ineens. We zijn aan het kantelen. De samenleving kantelt en wordt mondiger als het gaat om wat wel en niet gezond voor ons is. Fabrikanten worden gedwongen om mee te kantelen, hoewel niet altijd van harte. Maar ze zullen wel moeten. Mits ze grip willen houden op hun klanten.

Zo kwam Coca Cola onder druk te staan van de publieke opinie en kwam met Coca-Cola Zero en later met Coca-Cola Life. Steve Easterbrook, de topman van McDonald’s, maakte gisteren bekend het bedrijf op te splitsen in vier divisies omdat de verkoop van Big Macs en Happy Meals onder druk staan door de groeiende vraag naar gezonder eten. Steeds meer artsen zoals Dr. Garth Davis, een leider op het gebied van de bariatrische geneeskunde, wijzen op de voordelen van een plantaardige levensstijl. Dr. Kim Williams, president van het American College of Cardiology zegt: “Bij een plantaardige levensstijl verlaag je het risico op hoge bloeddruk en diabetes met 75 tot 80%.”

Onder de titel: If These 14 People Went Vegan, You Can, Too! publiceerde PETA, de grootste dierenrechten organisatie in de wereld, een artikel over verschillende mensen die een plantaardige levensstijl aannemen. Een slager, een jager, een veeboer, voormalig vice president van America en bodybuilders die allemaal puur zijn gaan eten om de keten van dierenleed te doorbreken en de gezondheidsvoordelen in hun persoonlijke leven te ervaren.

Ja, ik geloof dat onze maatschappij aan het kantelen is. Ook op het gebied van voeding. Steeds meer wordt het duidelijk wat voeding met ons doet. Wij zijn in staat om onze eigen gezondheid te managen. Voor een belangrijk deel door gezonde voeding. Maar we zijn er nog niet. De kanteling is nog niet volbracht. Ik ben wel blij dat er plek is voor discussie. Ook de reacties op mijn Facebook bericht geven aan dat mensen ermee bezig zijn. Een ieder op zijn eigen manier, en dat is oké. Want zolang de discussie voortduurt zal ook de bewustwording toenemen. En ooit komt de tijd dat we elkaar in de ogen kijken en niet meer tegen elkaar zullen zeggen: “Je kunt ook overdrijven Rob.”

Delen is lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code