Wat eet een planteneter op een dag?

plantaardig-eten-op-een-dag

Als planteneter krijg krijg ik regelmatig de vraag wat ik eet op een dag. Nog steeds denken mensen dat je onvoldoende voedingsstoffen binnenkrijgt wanneer je stopt met het eten van vlees. Daarom heb ik vandaag weer eens bijgehouden wat ik heb gegeten en gedronken. Plus een overzicht van de voedingsstoffen die ik heb binnengekregen.

Vanmorgen was ik al vroeg op. Om 07:00 uur ging de grand prix van Japan van start. Zoals altijd begin ik de dag met het drinken van één of twee grote glazen water. Na de nacht heeft je lichaam vocht nodig dus het het drinken van voldoende water is een goede gewoonte. Tijdens de race dronk ik groene thee. Na een uurtje kreeg ik trek en maakte ik mijn ontbijt. Pap van havermout en havermelk, lijnzaad, goji bessen, appel, banaan, chiazaad, hennepzaad, kaneel en blauwe bessen. Zoals je ziet met laptop op het fornuis.

eten-klaar-maken

Na een geweldige race en Max Verstappen die op de tweede plaats eindigde, ben ik om 10:00 uur gaan sporten. Omdat ik samen met mijn collega Maaike de training verzorgde kon ik zelf niet uitgebreid mee sporten. Gelukkig hebben we het eerste half uurtje lekker kunnen mee joggen en dat heb ik ook genoteerd binnen CRON-O-Meter.

Bij thuiskomst heb ik voor de lunch een groentemengsel gemaakt van champignons, ui, gemengde wokgroenten en kikkererwten. Het waren wat restjes uit de koelkast die ik wilde opmaken. Ik heb alles gebakken in een mengsel van biologische sojasaus en wat water. Verder heb ik er wat kurkuma en Ras el hanout bijgedaan voor de smaak. Omdat ik er geen rijst of quinoa bij had gegeten kreeg ik na een poosje toch weer trek. Ik nam 3 bruine allison boterhammen met jam en pure pindakaas. ’s Middags heb ik nog wat thee gedronken en at ik een banaan.

jam-en-pindakaas

’s Avonds had ik trek in boerenkool met aardappelen. Omdat ik geen vlees eet heb ik een uitje gesnipperd en blokjes tempeh aangefruit in wat sojasaus met water met wat kruiden. Als dessert heb ik ananas en kiwi gegeten. Al met al geen bijzondere maaltijden vind ik zelf. Nu de vraag: wat heeft me dit alles aan voedingsstoffen opgeleverd?

CRON-O-meter

CRON-O-meter is een geweldige tool om bij te houden hoeveel voedingsstoffen je binnenkrijgt. Hieronder ga ik je een aantal plaatjes laten zien waaruit blijkt wat ik vandaag heb binnengekregen. Om te beginnen het totale overzicht.

voedsel-overzicht

Zoals je kunt zien heb ik aardig wat calorieën binnengekregen. Toch maak ik me daar geen enkele zorgen om. Ervaring leert mij dat dit geen invloed heeft op mijn gewicht. Voor de sporters onder ons, mijn eiwitten bedragen 13% van van het totaal aantal calorieën. Een perfecte hoeveelheid. Als planteneter hoef je je geen enkele zorgen te maken om je benodigde eiwitten. Calorieën uit vet is 18% en het percentage koolhydraten is 69%.

calorie-overzicht

En dan nu de individuele voedingsstoffen. Zoals je ziet zijn alle vakjes groen. Behalve vitamine B12, D en E. Omdat ik geen dierlijke producten eet ben ik voor mijn B12 aangewezen op een supplement. Dat is een stuk veiliger dan het eten van vlees. Ik ontzie mijn lichaam van verzadigde vetten, hormonen, cholesterol, antibiotica’s en dierlijke eiwitten. Mijn vitamine D verkrijg ik het liefst door de zon. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik dat gedurende de wintermaanden als supplement moet gaan slikken. Een vitamine E tekort komt zelden voor, maar toevallig kreeg ik er vandaag iets te weinig van binnen. De meeste mensen halen hun vitamine E uit zonnebloemolie, dieet halvarine en dieet margarines. Maar omdat ik deze dingen niet eet ben ik afhankelijk van graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.

voedingsstoffen

Tot slot mijn nutriënt targets. Mijn overall targets staat op 97% maar dat is geheel te wijten aan het tekort aan B12. Maar zoals ik al heb gezegd wordt dit beeld vertekend omdat ik geen dierlijke producten eet. Ik suppleer één maal per week 4000 mcg B12 wat meer dan voldoende is voor een man van mijn leeftijd.

aanbevolen-voedingstoffen

Al met al een meer dan prima score. Eten zoveel je wilt, geen calorieën tellen, geen tekorten en je gezond en fit voelen. Dat is mijn ervaring en wens ik jou ook toe.

Delen is lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code