Waarom cholesterol er wel degelijk toe doet

voeding-cholesterol-lekker-leven

Even geleden publiceerde wij het artikel ‘Wat is er mis met eieren‘. Een artikel over de risico’s in verband met het eten van eieren. Een controversieel artikel wat erg veel reacties opriep.

Of je nu wel of niet overtuigd bent van de gezondheidsrisico’s van eieren, feit wil dat Dr. Kim Williams, president van het American College of Cardiology, kanttekeningen plaatst bij een recent gepubliceerd rapport van de Scientific Report of the 2015 Federal Dietary Guidelines Advisory Committee.

In het rapport wordt naast een heleboel goede aanbevelingen zoals het minder eten van rood vlees, verzadigd vet en suiker, gesteld dat je je geen zorgen hoeft te maken over de hoeveelheid cholesterol dat je binnenkrijgt. Een klein stukje uit het rapport:  “Het bewijs ondersteunt het idee dat cholesterol niet langer een voedingsstof is waar wij ons zorgen om moeten maken.

Volgens Dr. Williams steunde de adviescommissie eerder het idee om de hoeveelheid cholesterol tot een maximum van 300 mg per dag te beperken. Gezien het feit dat een middelgroot ei ongeveer 300 mg cholesterol bevat, kunnen je die grens al bereiken door het eten van één ei bij het ontbijt.

Voor de nieuwe cholesterol richtlijnen gebruikte de adviescommissie twee referenties. De eerste bron kwam uit de gemeenschappelijke richtsnoeren van de ACC / AHA [American College of Cardiology / American Heart Association]. Volgens Dr. Williams beweert de United States Department of Health and Human Services (HHS) dat er geen relatie is tussen cholesterol uit ons voedsel en cholesterol in ons bloed. Hij zegt: “Zij trekken de verkeerde conclusies door te beweren dat er geen aantoonbaar bewijs is tussen cholesterol dat wij via voeding binnenkrijgen en de hoeveelheid cholesterol in ons bloed. Maar wat wij werkelijk zeggen in het rapport is dat de data die wij beoordeeld hebben onder strikte beperkingen heeft plaatsgevonden (bv. zoals niet meer dan 3% gewichtsverandering). Het is daarom onvoldoende om deze conclusie te trekken.”

Shin Meta Analyse

Dr. Williams verwijst vervolgens naar de Shin Meta Analyse waarin is gekeken naar de relatie tussen eieren en hart- en vaatziekten en diabetes. In deze studie zijn mensen met elkaar vergeleken die minder dan één ei per week aten en mensen die meer dan één ei per dag aten. De auteurs van de studie concludeerden dat er in 6 tot 20 jaar geen verhoogd cardiovasculair risico aangetoond kon worden tussen de lage en de hoge ei eten groep. De studie toonde echter ook aan dat de groep met de hoge ei consumptie 42% meer kans had om diabetes te ontwikkelen dan mensen die minder dan één ei aten. En mensen uit de ei-eten groep die al diabetes hadden, hadden maar liefst 69% meer risico op het krijgen van een hart stoornis.

Deze informatie is belangrijk omdat het aantal diabetes patiënten in Nederland stijgt. Volgens het diabetesfonds zijn er in Nederland ruim één miljoen mensen met diabetes en elke week komen daar nog eens duizend patiënten bij!

Cholesterol doet er dus wel degelijk toe. Vooral als je naast eieren ook nog regelmatig vlees, kaas en ander voedsel eet wat rijk is aan cholesterol.

 

Delen is lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code