Wijze lessen van High Carb Hannah

high-carb-hannah-lekker-leven
Photo: High Carb Hannah

Ze viel ruim 31 kilo af en transformeerde van een obese en lusteloos meisje naar een energieke zelfbewuste vrouw en werd een inspirator voor anderen. Samen met haar man Derek volgde ze haar dromen en bouwden hun eigen tiny house. Ze kochten een stuk land in Tuscon, Arizona met als doel om volledig ‘off grid’ zelfredzaam te kunnen leven. Intussen schreef ze meerdere kookboeken en inspireert ze honderdduizenden mensen via haar eigen YouTube kanaal. Welke lessen heeft Hannah tijdens haar reis naar een gezonder leven geleerd? En wat kunnen wij van deze lessen leren?

Calorieën tellen

Een van de eerste dingen waar je aan denkt wanneer je denkt aan afvallen, is het tellen van calorieën. Afvallen betekent immers dat je minder calorieën eet, toch? Fout. Hannah telt geen calorieën en heeft hier een goede reden voor.

“Calorieën tellen draagt niet bij aan een duurzame manier van afvallen”

Het tellen van calorieën brengt je in een ‘dieet mindset’. Je legt jezelf een periode van regels op waar je je aan dient te houden. Na deze periode ben je geslaagd en heb je het lichaam waar je zo naar verlangde. Helaas is het tegendeel vaak waar. Veel mensen vallen na hun dieetprogramma weer terug in oude gewoonten en vliegen de kilo’s er weer aan. Calorieën tellen draagt niet bij aan een duurzame manier van afvallen.

Vermijdt calorierijke voeding

Calorieën spelen echter wel degelijk een rol in onze stofwisseling (metabolisme). Dus geen calorieën tellen betekent niet dat we ongelimiteerd calorieën kunnen blijven nuttigen. De truc is door vooral voedsel te eten welke van nature weinig calorieën bevatten maar wel rijk zijn aan voedingsstoffen.

Alle soorten groenten en fruit bevatten weinig calorieën maar zitten boordevol voedingsstoffen. Zetmeelrijk voedsel zoals aardappelen, rijst, bonen en linzen bevatten ook veel gezonde voedingsstoffen en geven je een verzadigd gevoel.  calorie-dichrheid-lekker-leven

Alle soorten oliën (ook plantaardige) bevatten veel calorieën (9 kcal per gram) en zijn bovendien erg slecht voor je gezondheid. Vlees en andere dierlijke producten bevatten veel verzadigd vet en hebben een hoge calorische waarde. Daarnaast bevat vlees nauwelijks vitaminen, geen vezels en geen antioxidanten. Alle bewerkte voeding zijn ook hoog in calorieën, bevatten vaak veel geraffineerde suikers en zijn niet gezond.

“Eet zoveel je wilt, maar eet het juiste voedsel”

De belangrijkste les die Hannah heeft geleerd is dat je zoveel kunt eten als je wilt, mits je kiest voor het juiste voedsel. Het juiste voedsel bestaat voornamelijk uit plantaardig voedsel. Aardappelen, rijst, volkorenpasta, groenten, fruit, peulvruchten en in iets mindere mate noten en zaden. Deze laatste groep bevatten veel gezonde vetten en zijn dus essentieel. Maar je kunt er al snel te veel van eten.

Afvallen is niet het doel

Een andere les die Hannah heeft geleerd is dat afvallen niet een doel op zich moet zijn. Focussen op afvallen alleen zorgt voor een kortstondige inspanning die meestal weer verslapt wanneer je je doel hebt bereikt. Het is veel beter om je te focussen op gezond worden. Kies gezond voedsel wat je lekker vind en regelmatig zou kunnen eten. Zoek naar een paar gezonde maaltijden en wissel deze met elkaar af. Je gaat je snel beter voelen en je valt af.

In haar video onder dit artikel (welke ik aanraad om te bekijken) verteld Hannah dat je voorzichtig moet zijn om naar perfectie te streven. Regelmatig krijgt ze de vraag hoe vaak je junkfood kunt eten en toch op gewicht kunt blijven. Hannah legt uit dat ze daar nooit meer naar verlangt sinds ze gezond is gaan eten. En eerlijk gezegd heb ik precies dezelfde ervaring. Ook ik heb totaal geen behoefte mee aan junkfood. Sterker nog, ik weiger het te eten omdat er geen enkele reden is om het wel te doen. Behalve dan jezelf voor de gek te houden.

De sleutel om succesvol te kunnen afvallen is door te beseffen dat een verandering van leefstijl blijvend is. Dus geen kortstondig dieet maar een blijvende verandering van eetpatroon en leefstijl. Betekent dit dat je nooit meer mag ‘zondigen’?

Hannah’s ervaring is dat wanneer je lichaam weer gezond is en je op je normale gewicht bent best af en toe een keertje minder gezond kan eten. Maar zoals gezegd heeft je lichaam daar veel minder behoefte aan. Straf jezelf niet wanneer je toch een keertje minder gezond eet, maar maak er geen gewoonte van.

Emotie eten

Een ander punt wat Hannah aansnijdt is het eten uit verveling of wanneer je je niet goed voelt. Het zogenaamde emotie eten. Voor Hannah was dit een groot probleem en ook voor mij was dit in het verleden redelijk normaal.

Je zult dus een aantal afspraken met jezelf moeten maken waar je je vervolgens ook aan gaat houden. Om jezelf te helpen kun je in ieder geval alle ongezonde spullen wegdoen. Geen koekjes en snoepjes meer in huis. Ook de zakken chips kun je maar beter niet meer in huis halen. Want als het er ligt gaat het er aan! (was mijn ervaring) In plaats daarvan kun je gezonde snacks kopen. Bijvoorbeeld verschillende soorten fruit, wat gemengde (liefst ongezouten) noten of gedroogd (ongezoet) fruit of dadels. Bedenk dat er altijd betere keuzes zijn. Ieder moment van verzoeking is eigenlijk een leermoment volgens Hannah. En dat geldt niet alleen voor voeding.

Zoeken naar bevestiging

Wanneer je gezonder wilt gaan leven is misschien wel één van de lastigste uitdagingen het zoeken naar bevestiging. Bedenk dat niet iedereen je nieuwe levensstijl zal toejuichen. Mensen in je omgeving zullen je proberen wijs te maken dat het eten van junkfood ‘met mate’ verantwoord is en dat je vooral niet zo streng voor jezelf moet zijn. Op de vraag of Hannah zich heeft beziggehouden met het zoeken naar bevestiging onder haar vrienden, antwoord zij volmondig nee.

Wanneer je gezonder wilt gaan leven en je ideale gewicht wilt bereiken, ben jezelf je belangrijkste motivator. Een hulpmiddel kan zijn om jezelf al te zien in de situatie waar je wilt zijn. Zeg tegen jezelf: “dit is mijn visie en niemand brengt mij daarvan af”. Je zult al snel merken dat dit veel respect afdwingt onder je vrienden en dat deze instelling verstrekkende gevolgen kan hebben voor de rest van je leven. Blijf denken aan wat je wilt bereiken. Alles wat je wilt is mogelijk, mits je maar gefocust bent en gelooft in wat je doet. Laat je inspireren door mensen zoals Hannah en anderen.

Je bent je eigen inspirator

Hannah en haar man Derek luisteren dagelijks naar lezingen van Bob Proctor. Bob Proctor wordt algemeen beschouwd als één van de grootste sprekers in de wereld. Hij leert mensen hoe ze hun verborgen talenten kunnen begrijpen om meer uit het leven te kunnen halen. Zijn lessen zijn gebaseerd op het boel van Napoleon Hill’s ‘Think and Grow Rich’ en worden door velen gezien als ongeëvenaard.

“Je zult jezelf altijd zien op de manier zoals je over jezelf denkt”

Hannah doet dit door niet te veel stil te staan bij het verleden. Door te vaak stil te staan hoe het verleden heeft bijgedragen aan je slechte zelfbeeld, wordt je niet geholpen deze te veranderen. Leer daarentegen jezelf te zien zoals je je graag zou willen zien. Bedenk dat je jezelf altijd zult zien op de manier zoals je over jezelf denkt. Blijf voortdurend visualiseren en laat je hier niet van af brengen. Dat zal je helpen om een positiever zelfbeeld te verkrijgen.

Uiteindelijk is de metamorfose enorm. Kijk naar afbeelding bovenaan dit artikel, of naar de video onder aan dit artikel. Hannah is een totaal ander mens geworden. Niet alleen in pure kilo’s, maar ook in haar kijk op het leven.

Voor meer inspiratie van Hannah en Derek, check hun verschillende kanalen.

Delen is lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code