Recept: Plantaardige burger van zoete aardappel en bonen

plantaardige-burger-zoete-aardappel

Vanavond heb ik mijn tweede plantaardige burger gemaakt. Deze keer van zoete aardappel, een mix van verschillende bonen en lente ui. Het resultaat was een GE-WEL-DI-GE burger waar ik letterlijk mijn vingers bij op at. Wel was hij een tikkeltje zacht waardoor ik de burger voorzichtig op het broodje moest leggen. Maar dat deed niets af aan de voortreffelijke smaak.

Deze keer heb ik mij laten inspireren door de video van Tim ‘Shieff, atleet, wereldkampioen freerunner en veganist. Ik stuitte op zijn YouTube kanaal via een artikel van Jamie Oliver. Hij was lovend over deze gast en dus nam ik een kijkje op zijn kanaal. Na het zien van zijn video kreeg ik direct trek in deze burger. Gelukkig had ik bijna alles in huis. Nog even snel naar de supermarkt en direct aan de slag.

Ingrediënten (4 personen)

 • 1 zoete aardappel (liefst een rode)
 • 1 blikje gemengde bonen (400 gram)
 • 1/2 theelepel komijn
 • 1/2 theelepel cayennepeper
 • 1 rode chilipeper (inclusief zaadjes)
 • 3 stengels lente ui
 • 1 flinke bos verse koriander
 • 2 eetlepels tarwemeel
 • limoenschaafsel
 • peper en zout
 • Pitabroodjes

Werkwijze

Leg de zoete aardappel inclusief schil in een ovenschaal. Verwarm de aardappel gedurende 30 tot 40 minuten op 200 graden. Snij intussen de lente ui en zet de overige ingrediënten klaar. Wanneer de aardappel klaar is snij je het puntje er van af en knijp je de aardappel uit zijn vel in de keukenmachine. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe. Mix de substantie tot een ruwe massa. Ik bleef iets te lang mixen waardoor de substantie te dun werd. Verdeel het mengel in 4 delen en maak bolletjes. Gebruik tarwemeel om het deeg zijn vorm te geven. Leg de burger vervolgens op een bord met meel en sla de burger plat. Bak de burger in een klein beetje olie of zonder olie in een grillpan.

Verwarm een pitabroodje in de oven en leg de burger op één helft van het pitabroodje op een bedje van ijsbergsla. Schep er een mengsel van gesneden tomaat, wortel, lente ui en ananas overheen en eindig met een flinke toef pure tomatensaus. Eet smakelijk!

Delen is lief

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code