Is ‘alles met mate’ een verstandig advies?

gebakje-met-mate

Als het gaat over ongezonde voeding lijkt de uitspraak ‘alles met mate’ de sleutel is tot het controleren van je gewicht en het bewaken van je gezondheid. Soms kan dit het geval zijn. Maar het kan er ook voor zorgen dat iemand zijn eigen gezondheidsdoelen saboteert. Alles ‘met mate’ klinkt als een goed idee, want als wij onszelf alles ontzeggen is het verlangen des te groter nietwaar?

Wat is met mate?

Met mate is ‘het vermijden van overtollige of uitersten, vooral in iemands gedrag’. Is dit de manier waarop wij zouden moeten eten?

Als je ‘met mate’ iets ongezonds wilt eten, moet je jezelf heel goed kennen. Je zou niet vaker dan 1-3 keer per week iets ongezonds moeten eten. En als je dat al doet, doe het dan in kleine hoeveelheden. Deze richtlijn is echter sterk afhankelijk van iemands gezondheid.

Hier is een veel voorkomende dilemma waar veel mensen zich in kunnen vinden:

  • Maandag – een romige caffè latte met een koekje in de namiddag
  • Dinsdag – een plakje cake voor de verjaardag van iemand op kantoor
  • Woensdag – met een bakje chips voor de televisie
  • Donderdag – een mars of snicker tussendoor omdat je haast hebt
  • Vrijdag – een ijsje na het eten want het is vrijdag
  • Weekend – net iets te veel alcohol en misschien wat fastfood. Het is weekend toch?

Dit is niet langer ‘met mate’. Het lijkt meer op een lifestyle keuze en een gewoonte. De meeste mensen denken vaak niet meer na over wat zij 2 of 3 dagen geleden hebben gegeten en vergeten al snel de traktatie die zij zichzelf hebben gegund.

Met mate is misschien toch niet het antwoord

Door ‘met mate’ ongezond te eten geef je jezelf toestemming om minder gezonde voeding binnen te krijgen. Helaas kom ik in mijn praktijk patiënten tegen die door deze houding zichzelf remmen in het bereiken van gewichtsverlies. Deze patiënten raken gefrustreerd omdat ze hun ongezonde eetpatroon als onschadelijk beschouwen en zij niet begrijpen waarom ze niet afvallen of de gezondheidsklachten die zij hebben, niet verbeteren.

Het is makkelijk om het te zien als matiging omdat je maar één keer cake hebt gegeten en de volgende dag een stukje melkchocolade. En natuurlijk kon je geen nee zeggen tegen je favoriete afhaalchinees als weekend verwennerij. Dit is de stiekeme waarheid van wat matiging betekent voor velen.

Wat kun je doen?

Het is belangrijk om al het ongezonde voedsel in te delen in één categorie en met jezelf af te spreken dat je slechts af en toe iets uit deze categorie eet in plaats van regelmatig. Gezond moet het nieuwe normaal worden. Het merendeel van het voedsel wat je eet en waar je je prettig van gaat voelen, je gewicht van in balans blijft en je energie krijgt, dient gezond voedsel te zijn.

Voedingsmiddelen die giftige stoffen, kunstmatige componenten en lege calorieën bevatten, zijn de oorzaak van fysiologische stress in ons lichaam. Daarom dien je dit voedsel tot een absoluut minimum te beperken.

Gezonde en calorierijke voeding moet worden gegeten om de ontstekingen in ons lichaam die worden veroorzaakt door ongezond voedsel en de negatieve impact die ze hebben op onze gezondheid en bloedsuiker spiegel, te verlagen.

Beloon jezelf met ‘Goed’

Mensen belonen zich vaak met ongezond en ‘slecht’ voedsel nadat ze ‘goed’ zijn geweest. Dit zie je vaak na een periode van ‘diëten’. Uiteindelijk zal je dit niet verder helpen maar eerder remmen na al de positieve stappen die je hebt gezet. Het is veel beter om jezelf te belonen met non-food gerelateerde traktaties zoals even tijd voor jezelf, hobby’s, een massage, een favoriet boek, een warm bad, een nieuwe outfit en nog veel meer.

Wanneer voedsel een zwakke plek is, speelt emotie ook vaak een rol. Er wordt ‘troost’ gezocht in voedsel. In zo’n geval is het belangrijk om andere middelen te vinden die van invloed zijn op je geluk. Het is belangrijk te onthouden dat emotie eten vaak plotseling optreedt, vaak voedsel specifiek is en aanwezig blijft ondanks een adequate snack of maaltijd. Het doet dus meer slecht dan goed.

Blijf van jezelf houden

Het is goed om te onthouden dat wanneer je belangrijke keuzes maakt over je gezondheid, dit altijd een daad is van zelf-liefde. Jezelf beoordelen als goed of slecht draagt niet bij aan het succes en dus is het slimmer om het beter op de volgende manier te bezien. ‘Ik ben goed voor mezelf door het eten van gezond en voedzaam voedsel!”

Een van de belangrijkste principes van een succesvolle reboot is het niveau van de discipline die rebooters hebben. De houding ‘alles met mate’ wordt grotendeels vermeden waardoor succesvolle veranderingen in je gezondheid kunnen optreden.

En vergeet niet, af en toe een traktatie is om van te genieten, maar maak er geen alledaagse gebeurtenis van.

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Claire Georgiou op RebootWithJoe.com Met toestemming vertaald en geplaatst. 

Delen is lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code