Geen honger door het drinken van sap

 

sap-drinken-is-gezond

Ik kreeg een poosje geleden de vraag of je geen honger krijgt wanneer je sap gaat drinken van groenten en fruit. Wel, het mooie van het drinken van sap gedurende een langere periode is dat het bekende ‘honger gevoel’ wordt uitgeschakeld. Hoe komt dit?

Als antwoord gebruik ik vaak de illustratie van onze ademhaling. Wanneer je stopt met ademhalen zal je lichaam na enige tijd van alles doen om de ademhaling op gang te brengen. Dit mechanisme zit in ons lichaam ingebouwd omdat ons lichaam zuurstof nodig heeft om te overleven. Met voedsel is het precies hetzelfde. Het trek of honger gevoel is een automatisch mechanisme om te overleven. Zonder voedsel gaan we dood, zo simpel is het.

Ons brein ziet sap niet als voedsel

Het drinken van sap van groenten en fruit wordt door ons brein niet gezien als voedsel. Waarom niet? Omdat er niet of nauwelijks een verteringsproces aan vooraf gaat. Vertering begint normaal gesproken in de mond door het kauwen van voedsel. Door te kauwen worden er diverse signalen naar ons brein gestuurd. Er wordt speeksel aangemaakt en onze smaakpapillen zorgen voor de benodigde smaaksensaties. Onze darmen staan paraat om het voedsel te ontvangen en door te laten naar onze cellen. Na ongeveer 20 minuten nadat je bent begonnen met eten (lees: verteren van voedsel) wordt er een signaal naar onze hersenen gestuurd dat we verzadigd zijn. Het lichaam gaat ervan uit dat we voldoende gezonde voedingsstoffen binnen hebben gekregen en het honger gevoel verdwijnt.

Ons brein interpreteert het drinken van sap niet als het eten van normaal voedsel. Er vindt immers geen kauw en verteerproces plaats. In de eerste dagen wanneer je gaat sappen zul je echter merken dat je lichaam die signalen wel geeft. Dat komt omdat het gewend is met bepaalde intervallen voedsel te ontvangen. Maar na enkele dagen gaat het brein begrijpen dat dit signaal geen zin meer heeft. Het honger gevoel verdwijnt. Wat er dan gebeurd is erg boeiend.

Ons brein beseft dat we geen voedsel krijgen en prepareert het lichaam voor de jacht. Er moet immers voedsel gevonden worden! Alle energie gaat naar onze zintuigen. Ons zicht en gehoor worden beter en ons concentratievermogen neemt toe. Alles bedoelt om effectief te kunnen jagen en voedsel te vinden op de savanne.

Omdat tijdens een sapkuur onze cellen worden gevoed met gezonde voedingsstoffen, begint ons lichaam zich te reinigen. (de-toxen) Denk aan een vissenkom die door de tijd heen vervuild is geraakt. Door hier alleen maar schoon water aan toe te voegen wordt het water weer helder en de vissen weer gezond.

De organen zoals je lever en je nieren krijgen weer de kans om alle gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en je cellen schoon te maken. Dit proces kan kortstondig zorgen voor hoofdpijn en een onbehaaglijk gevoel. Maar uiteindelijk ga je je beter voelen. Kwaaltjes verdwijnen, je voelt je fitter en je blaakt van energie. Het honger gevoel verdwijnt en je voelt je beter dan ooit.

Delen is lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code