Het controleren van het Alzheimer’s Gen: ApoE

alzheimer gen ApoE

In de jaren negentig werd een belangrijk gen ontdekt als een mogelijke marker voor het ontwikkelen van Alzheimer, genaamd ApoE4. Als we één ApoE4-gen hebben van onze moeder of vader is ons risico op het krijgen van Alzheimer’s verdrievoudigd. Als we behoren tot de 1 op de 50 mensen die ApoE4 genen van beide ouders hebben, kan het risico zelfs negen keer zo groot zijn. Maar er zijn manieren om dat risico te minimaliseren.

De hoogste frequentie van ApoE4 ter wereld vinden wij in Nigeria. Maar gek genoeg zien wij onder Nigerianen ook het laagste aantal Alzheimer gevallen. Om deze paradox te begrijpen moeten wij de rol van ApoE nader toelichten. Wat doet het ApoE-gen? ApoE is “de belangrijkste cholesteroldrager in de hersenen.” Het Nigeriaans eetpatroon lijkt de genen te hebben overtroefd door hun bijzonder lage cholesterolwaarden door een lage inname van dierlijk vet en het eten van hoofdzakelijk granen en groenten.

Inderdaad, veel Nigerianen zijn dragers van het ApoE4-gen, maar Alzheimer is een zeldzaamheid. Waarschijnlijk dankzij hun lage cholesterolwaarden die een ieder van ons kan bereiken door gezond te eten. Deze bevindingen suggereren dat “langdurige veranderingen in plasma cholesterol… kunnen leiden tot veranderingen in de hersenen en de expressie van het ApoE-gen.”

Enkel omdat we een set slechte genetische kaarten hebben, wil dit nog niet zeggen dat we het dek niet met dieet kunnen veranderen.

We kunnen onze genetische make-up niet veranderen, maar we kunnen wel een “hoog cholesterol verlagen of voorkomen”. Uit een studie onder duizend mensen met het ApopE4-gen over een periode van meer dan 20 jaar, verdubbelde de kans op het krijgen van Alzheimer, terwijl hoge cholesterolwaarden het risico verdrievoudigde. Het risico op het krijgen van Alzheimer door behandelbare factoren – zoals verhoogde cholesterol en bloeddruk – lijkt groter te zijn dan die van het gevreesde Alzheimer gen. In feite, uitgaande van deze data, zou het controleren van levensstijlfactoren het risico om Alzheimer te ontwikkelen van negen tot tien keer, verlaagd kunnen worden naar slechts twee. Ook al zijn zij dragers van het dubbele ApoE4-gen van beide ouders.

“Mensen hebben een fatalistische visie op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer,” alsof het gaat gebeuren omdat het gaat gebeuren. Maar een dergelijke kijk op de zaak is allang ondermijnd. We moeten de nadruk leggen op het voorkomen en het behandelen van hoge bloeddruk en cholesterol, in de eerste plaats om onze risico’s voor hart- en vaatziekten, beroerte en de ziekte van Alzheimer te verminderen, met als gevolg daarvan, de hoeveelheid en de kwaliteit van leven zoveel mogelijk te verbeteren. Deze gegevens zouden troostend moeten zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in het verminderen van het risico in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.”

Vertaald van www.care2.com, geschreven door Michael Greger, M.D.

Evidence Links Cholesterol and Alzheimer’s Disease
Alzheimer’s and Atherosclerosis of the Brain
Alzheimer’s May Start Decades Before Diagnosis

 

Delen is lief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code