Tijdens onze reis naar een gezonde levensstijl stuitten wij op de film Forks Over Knives. De belangrijkste verhaallijn in de film volgt de persoonlijke reizen van een paar baanbrekende, nog ondergewaardeerde onderzoekers, Dr. T. Colin Campbell en Dr. Caldwell Esselstyn.
Dr. Campbell, een nutritioneel wetenschapper aan de Cornell University, was eind jaren 60 bezorgd over de productie van “hoge kwaliteit” dierlijke eiwitten voor de armen en ondervoede gebieden in de derde wereld. In de Filipijnen deed hij een opzienbarende ontdekking die zijn leven veranderde. Hij kwam er achter dat de rijkere kinderen van het land relatief grote hoeveelheden voedsel van dierlijke afkomst aten en veel meer kans hadden om leverkanker te krijgen. Dr. Esselstyn, een top chirurg en hoofd van het borstkanker onderzoekscentrum van het wereldberoemde Cleveland ziekenhuis, stelde vast dat veel van de ziekten die hij routinematig behandelde, vrijwel niet voor kwamen in delen van de wereld waar zelden voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong werden gegeten.
Deze ontdekkingen inspireerden Campbell en Esselstyn, die elkaar op dat moment nog niet kenden, om enkele baanbrekende studies uit te voeren. Een van deze studies vond plaats in China en is nog steeds een van de meest uitgebreide gezondheidsgerelateerde onderzoeken ooit ondernomen. Hun onderzoek leidde hen naar een verrassende conclusie: degeneratieve ziekten zoals hart-en vaatziekten, diabetes type 2 en zelfs een aantal vormen van kanker, zouden bijna altijd voorkomen kunnen worden en in veel gevallen zelfs kunnen worden omgekeerd, door over te stappen op een volwaardig plantaardig dieet.
Zijn Campbell en Esselstyn objectief?
Sommigen critici beweren dat Campbell en Esselstyn een groot belang hebben in het promoten van een plantaardige lifestyle. Immers, zij hebben er hun levenswerk van gemaakt om een verband te leggen tussen bepaalde ziekten en vlees en zuivel. Het tegenovergestelde is echter waar. Beiden zijn opgegroeid op een (melk)vee bedrijf dat al generaties lang in de familie is. Zij hadden geen belang om hun eigen familiebedrijven om zeep te willen helpen.
Na het zien van deze film zijn onze ogen in ieder geval een beetje geopend. Al langer vroegen wij ons af waarom er in onze westerse wereld zoveel ziekten voorkomen als diabetes, hartkwalen en kanker. In tegenstelling tot Aziatische landen waar deze ziekten veel minder vaak voorkomen. Het was dan ook geen verassing dat vrij snel na het zien van de film wij besloten om een poosje zonder vlees en zuivel te gaan leven.
Wij hebben ons aangemeld bij VeganChallenge.nl. Een website die tweemaal per jaar de Vegan Challenge organiseert. Samen met 2500 andere mensen eten wij met ingang vanaf 1 oktober 2015 een hele maand alleen nog maar plantaardig. Gelukkig betekent dit niet dat we helemaal niets meer kunnen eten. Groenten, fruit, bonen, peulen, noten, knollen, maar ook (volkoren) rijst, pasta’s en (volkoren) brood passen allemaal in een plantaardig dieet.
Naast onze persoonlijke ervaringen die wij via deze website willen communiceren, wil Rob ook weten wat het met zijn bloedwaarden doet. Daarom heeft hij zijn huisarts gevraagd om hem te testen op cholesterol, glucose, schildklier functie en nog wat andere zaken. Na deze maand wordt hij opnieuw getest en leggen wij de cijfers naast elkaar. Een goede vriendin van ons heeft ons beiden gewogen en ons vetpercentage en vasculair vet gemeten. Als de maand om is laten we dat nog een keer doen en leggen wij de cijfers naast elkaar. Vanzelfsprekend laten we je weten wat de uitkomsten zijn.
Intussen blijven wij onze ervaringen met je delen en hopen dat het jou misschien mag inspireren om ook een poosje plantaardig te gaan leven. Hieronder vind je de trailer van de film Forks Over Knifes.
https://www.youtube.com/watch?v=F-OzTWY2J8E
Lavth zegt
Hoe voelen jullie je na een maand? wat zijn de struikelblokken?..ik volg de verhalen met plezier.
Rob Möhlmann zegt
Dag Lavth,
Ik voel me prima. Petra ook. We gaan dus gewoon nog even lekker door. Echte struikelblokken zijn we nog niet tegen gekomen. Ik heb mijn persoonlijke bevindingen al opgeschreven in dit artikel https://lekker-leven.com/hoe-voel-ik-mij-na-een-maand-plantaardig-eten/ Petra gaat dit nog doen.