Vaak heb ik mij verbaasd over het voedsel wat je in de lobby van een ziekenhuis kunt kopen. Een broodje kroket of frikandel, mierzoete appelflappen en zelfs braadworst lijken in veel ziekenhuizen de gewoonste zaak van de wereld. Ik verbaas mij omdat aan de andere kant van het gebouw patiënten worden binnengebracht met een hartinfarct. En een paar etages hoger wordt er iemands borst open gezaagd om een bypass aan te leggen vanwege ernstig vernauwde slagaderen. Hoe bizar is dat?
Gelukkig zijn er steeds meer ziekenhuizen die gaan begrijpen dat dit niet kan. Monica Aggarwal, MD en directeur van het ziekenhuis voor integratieve cardiologie en preventie aan De Universiteit van Florida zegt hier het volgende over:
“Patiënten komen meestal binnen na een hartaanval – ze kunnen een interventie krijgen zoals een stentprocedure of iets ernstigers zoals een bypass-procedure, of misschien krijgen ze veel medicatie – en terwijl ze in het ziekenhuis zijn, eten ze hamburgers of frites of ander vetrijk voedsel. Daarna gaan ze met heel weinig voorlichting weg over wat ze kunnen doen om hun leven te veranderen. Helaas is dit geen kwestie van de Universiteit van Florida; het is een nationaal probleem. Ik ben altijd van plan geweest om dat model te veranderen.”
Dr. Aggarwal stopte zelf met het eten van dierlijke producten nadat ze zes jaar geleden de diagnose kreeg dat zij reumatoïde artritis had. Gelukkig was ze in staat om haar ziekte om te keren en met haar medicijnen te stoppen door veranderingen in haar dieet. (lees hier haar succesverhaal)
Door haar eigen ervaringen is Dr. Aggerwal overtuigd geraakt van de kracht van voeding in relatie met onze gezondheid. Op de vraag of er nog andere aspecten van het voedingsprogramma zijn dat zij wil veranderen, zegt Dr. Aggerwal:
“We proberen het hele concept te veranderen. Stel je een paradigma voor waarin je naar het ziekenhuis gaat en iemand zegt: “Je hebt een hartaanval gehad, maar we gaan hier voor je zorgen. We gaan naar je aderen kijken, kijken of je een procedure nodig hebt, en als dat niet zo is, gaan we je een paar hele goede medicijnen geven. En dan gaan we je motiveren en dingen leren. We laten een verpleegkundige levensstijlwijzigingen met je bespreken en de voedseldeskundige leert je alles over gezonde voeding. Wanneer je het ziekenhuis verlaat, vertrek je met een pak informatie over wat je moet eten en wat je moet vermijden.”
Hoe geweldig is dat! In plaats van alleen de gevolgen te behandelen, leren zij de patiënten hoe zij hun levensstijl kunnen veranderen waarmee je de oorzaak behandeld en alleen de ziekte. Het klinkt allemaal zo eenvoudig maar dat was het niet. Toen Dr. Aggarwal werd gevraagd hoe haar collega’s reageerden op haar voorstel verteld zij:
“Er zijn veel uitdagingen wanneer je een maaltijdplan wilt wijzigen. Ik moest anderhalf jaar lang pushen. Het voedingspersoneel maakte zich zorgen over de klanttevredenheid. Dit is belangrijk omdat ziekenhuizen worden beoordeeld op het voedsel dat ze serveren. Er waren veel opmerkingen zoals: “Mensen in het Zuiden zijn gewend aan een bepaald soort voedsel en ze zullen niet zo geneigd zijn om hummus of voedsel te eten waar ze nog nooit van hebben gehoord.” We brachten de verpleegsters daarom mee naar proeverijen en het voedingspersoneel werd aangenaam verrast door ieders positieve reacties.”
En dat is precies wat ik zelf ook altijd ervaar. Iedere keer wanneer er mensen in mijn omgeving plantaardig gaan eten zijn zij verrast over de rijke smaak en de kleuren op hun bord. Waarom probeer je het zelf niet eens? Om je te helpen heb ik het menu van De Universiteit van Florida vertaald naar het Nederlands. Via onderstaande knop kun je het plaatje wat boven aan dit artikel staat in hoge resolutie downloaden en gebruiken naar believen. Tip: deel de foto onder je vrienden die misschien ook willen experimenteren met plantaardig eten. Veel succes!
Dit artikel verscheen eerder in iets gewijzigde vorm op Forks Over Knifes.
Geef een reactie