Site pictogram Lekker Leven

Recept: Vetvrije, krokante frieten uit de oven

Vetvrije frieten uit de oven

Loopt het water je al in de mond bij het zien van dit plaatje? Eerlijk? Wie houdt er nou niet van heerlijke krokante frieten? Vooral in de westerse wereld zijn frieten een favoriete snack. Maar frieten zoals wij ze kennen zijn niet het meest gezonde voedsel wat je kunt eten. Dat komt omdat de geliefde aardappel reepjes worden gefrituurd in puur vet.

Welnu, er is niets NON-plantaardig aan het frituren van aardappelen, maar vergeet niet dat al dat vet toch ergens heen moet. En meestal is dat ergens rond je middel, je dijen of je billen. En niet te vergeten wat al dat vet betekent voor je bloedvaten. Er moet een betere manier zijn. En dat is er.

Hier mijn trucje om de lekkerste, krokante gebakken friet te maken zonder het gebruik van één druppel olie.

Kook ze eerst

Begin met een goede kwaliteit aardappelen. Zelf hou ik erg van de gele fijnproevers van de Jumbo, maar iedere vastkokende aardappel is zover ik weet geschikt. Schrob de aardappelen goed schoon en verwijder alle ogen of groene vlekken die je kunt vinden. De gele fijnproevers van de Jumbo hoef je niet te schillen, althans… ik schil ze niet. Als je liever geen schil op je frietjes wilt kun je ze natuurlijk schillen.

Na een grondige schrobbeurt snijd je de aardappelen in flinke frieten. Zelf snijd ik de aardappel door de lengte en dan nogmaals door de lengte. Je krijgt dan driehoekige frieten. Bij grotere aardappels snijd ik de helft in drie stukken. Snijd de frieten niet te klein. Je zult zo zien waarom.

Laat de frieten in een pan met koud water glijden. Gebruik altijd koud water omdat de frieten hierdoor gelijkmatiger worden verwarmd wanneer je het water aan de kook brengt. Laat de frieten vijf minuten koken. Verwarm intussen de oven op 225 graden en bekleed de bakplaat met bakpapier. Haal na vijf minuten de aardappelen van het vuur en giet ze af.

PS. Tegenwoordig heb ik een airfryer. Dat gaat allemaal net iets sneller, maar in de oven gaat net zo goed.   

Nu komt de truc

Voeg één eetlepel volkoren tarwemeel, één theelepel knoflookpoeder, één theelepel uienpoeder, één theelepel paprikapoeder en één theelepel chilipoeder toe aan de aardappelen. Als je wilt kun je ook zout en peper toevoegen, of wachten tot ze klaar zijn. Plaats nu de deksel op de pan en terwijl het deksel op de pan zit…

Shake it up!

Vijf tot tien seconden flink schudden zorgt er niet alleen voor dat alle kruiden rond de aardappelen worden verdeeld, maar het zal ook de randen van de frieten een klein beetje smashen. Dit zorgt voor het krokante randje en is het lekkerste deel van de friet. Het werkt echt! Probeer maar.

Na een schudbeurt van enkele seconden verspreid je de frieten over de bakplaat en bak je ze in circa 25-30 minuten goud geel (en knapperig). Het resultaat zijn goddelijke vetvrije en gezonde frieten rechtstreeks uit de hemel.

Nou, wanneer je de frieten te dun snijdt, zoals ik al eerder zei, zul je ze tijdens de schudbeurt tot prut smashen. Dat geeft een ander effect. Oh ze zullen prima bakken , maar het zijn niet de frieten die je wellicht verwacht.

Serveer de frieten met wat biologische ketchup, of maak je eigen plantaardige mayonaise. Vergeet er ook niet een heerlijke salade bij te serveren. Bijvoorbeeld deze heerlijke frisse rauwkost salade van rode kool, boerenkool en vruchten.

Bron: Brand New Vegan

Mobiele versie afsluiten