Site pictogram Lekker Leven

Uitdaging: Is verse pastasaus duurder dan kant en klare pastasaus?

In de aanloop naar de hangout ‘Een gezonde levensstijl, een bewuste keuze‘ zijn er een aantal berichten geplaatst op Google+ met de hashtag #glsnl die betrekking hebben op dit onderwerp. Ik heb in het kader hiervan een post geplaatst met de vraag of vers voedsel duurder is dan kant en klaar voedsel. Als reden om kant en klare producten te eten wordt er wel eens aangevoerd dat vers (en gezonder) voedsel duurder is dan kant en klaar voedsel. Eén van de mensen die reageerde heeft mij toen uitgedaagd om als test verse pastasaus te maken tegenover de prijs van een pot kant en klare AH pastasaus. In deze pot saus zit 520 gram en kost € 0,90.

Zelfgemaakte pastasaus versus kant en klaar

Ik moet eerlijk toegeven dat ik verloren heb. Ik heb 610 g pastasaus gemaakt voor € 1,12. Omgerekend is dat € 0,94 voor 520 g. Nu zijn er natuurlijk wel wat verschillen tussen mijn pastasaus en de kant en klare. Zo bevat mijn pastasaus ongeveer 50% tomaten en de kant en klare 8%. Verder bevat mijn saus geen water en de kant en klare wel. Als ik concessies had gedaan aan de smaak had ik natuurlijk wat water kunnen toevoegen en de bouillon en balsamicoazijn kunnen weglaten. Dan was ik onder de € 0,90 uitgekomen. Ook had ik in plaats van verse tomaten een blik gepelde tomaten van € 0,35 kunnen gebruiken.
In een post op Google+ eerder deze week is de conclusie getrokken dat groenten uit blik net zo voedzaam zijn als verse groenten. Uit deze uitdaging kan ik toch niet anders concluderen dat vers niet duurder hoeft te zijn dan kant en klaar. Zeker als je let op de aanbiedingen in de supermarkt en het restant van de verse producten in andere maaltijden gebruikt. Ik heb al mijn ingrediënten gekocht bij de Jumbo, niets ervan was in de aanbieding. Dit zat er in mijn saus:
[table id=3 /]
En ik moet eerlijk zeggen, de kinderen en ik hebben ervan gesmuld!
Mobiele versie afsluiten