Site pictogram Lekker Leven

Recept: Bloemkool Nasi

bloemkool-nasi--lekker-leven

Deze bloemkool nasi is geïnspireerd op een recept van Yvette van Boven. In het oorspronkelijke recept worden eieren en olie gebruikt. Wij hebben dit geschrapt. Wil je weten waarom, kijk dan hier en hier.

Dit van oorsprong Indonesische gerecht, dat letterlijk gebakken (goreng) gekookte rijst (nasi) betekent,  bestaat in de oorspronkelijke varianten uit gekookte rijst met ketjap of sojasaus, gebakken uitjes en een spiegeleitje. Interessant is dat het in delen van Indonesië niet zelden als ontbijt wordt gegeten omdat men daar rijst als basisvoedingsmiddel kent. Wij hebben het in een plantaardige variant gegeten.

Ingrediënten: (4 personen)

Werkwijze:

Omdat wij van makkelijk houden hebben wij gekozen voor de klant en klare bloemkoolrijst van Albert Heijn. Maar je kunt ook een bloemkool in roosjes in een keukenmachine tot grove korrels malen. Verhit 2 tot 3 eetlepels water in een wok of hapjespan op middelhoog vuur. Voeg de gember en de knoflook toe en bak gedurende 30 seconden. Schep de wortelblokjes erdoor en bak ze al omscheppend 2 minuten mee. Voeg wanneer nodig een weinig water bij en blijf omscheppen. Voeg de shiitake, mais, erwten en de bloemkoolrijst toe en bak het geheel al omscheppend een paar minuten door. Laat de nasi met de deksel op de pan nog 5 minuutjes zachtjes doorbakken. Meng de in ringen gesneden bosuitjes, de cashewnoten en de sojasaus erdoor en voeg naar smaak wat peper en een weinig zout toe.

Omdat de maaltijd voornamelijk uit groente bestaat, hebben wij er nog wat gebakken (zoete) aardappel bijgedaan. Snij een paar zoete aardappels in kleine blokjes, kook ze gedurende 5 minuten in water. Giet af en bestrooi de aardappelblokjes met paprikapoeder en knoflook en bak ze in 10 minuten knapperig bruin in de air fryer. Eet smakelijk!

Mobiele versie afsluiten