Site pictogram Lekker Leven

Kleuren van groenten en fruit en het effect op je gezondheid

gezond-eten-lekker-leven

Toen ik aan mijn vrienden vertelde dat ik mee ging doen met de Vegan Challenge, vroegen enkelen zich af of je met een plantaardig dieet wel lekker en volwaardig kunt eten. Blijkbaar wordt een plantaardig menu nog steeds niet altijd in verband gebracht met een een gezonde levensstijl.

Om deze redenatie te ontkrachten wil ik je vragen om even naar bovenstaande foto te kijken. Wat valt je op? Toen ik deze vraag aan een vriend voorlegde was zijn reactie: “kleurrijk!” En daarmee sloeg hij de spijker op zijn kop. Een plantaardig menu zorgt inderdaad voor veel kleur op je bord. Maar wat heeft dit met gezondheid te maken?

Kleuren zijn gezond

Kleuren hebben een belangrijke functie binnen een gezonde levensstijl. Sterk gekleurde groenten en fruit bezitten namelijk veel antioxidanten. Een antioxidant is een belangrijke stof om oxidatie tegen te gaan in ons lichaam. Je kunt het vergelijken met het bruin worden van een appel wanneer je hem geschild op het aanrecht laat liggen. Maar ook een fiets die je buiten in de regen laat staan, zal op een bepaald moment gaan roesten. Dit proces vindt ook plaats in ons lichaam.

Nu maakt ons lichaam zelf ook antioxidanten aan. Maar onder invloed van ongezond en geraffineerd eten, roken en te veel alcohol neemt de werking van dit proces af. Het is net als een vissenkom waarvan het water vervuilt en niet wordt ververst. Uiteindelijk kan de vis niet overleven en sterft.

Wanneer je onvoldoende antioxidanten in je lichaam hebt, leidt dit tot zogenaamde oxidatieve stress. Tijdens dit proces wordt de beschadiging van weefsels en organen versneld. Uiteindelijk wordt je ziek en kun je zelfs vroegtijdig sterven. Fel gekleurde groenten en fruit bezitten naast honderdduizenden micronutriënten (voedingsstoffen), veel antioxidanten. Het mooie is dat de verschillende kleuren allemaal hun eigen werking hebben. Ik leg er een paar aan je voor.

Blauw en paars (Anthocyaan)

Anthocyanen zijn kleurstoffen die vooral voorkomen in aubergine, bloedsinaasappel, bramen, bosbessen, frambozen, kers, zwarte bes, druiven en rode kool. Maar anthocyanen komen ook voor in bloemen en zorgen voor de prachtige rode kleur van bladeren tijdens de herfst. Anthocyanen zijn natuurlijke anti-aging voedingssupplementen. Hoewel de effecten op de menselijke gezondheid wetenschappelijk (nog) niet zijn onderbouwd, wordt algemeen aangenomen dat de antioxiderende eigenschappen vijftig keer hoger zijn dan vitamine E en twee keer hoger dan vitamine C.

Groen: (Chlorofyl)

Chlorofyl in groene groenten zoals broccoli, groene asperges, sperziebonen en spruitjes werkt als een beschermer tegen vrije radicalen. Schadelijke kankerverwekkende stoffen die bijvoorbeeld worden gevormd als je veel rood vlees (rundvlees, lamsvlees, paardenvlees) eet, worden ingekapseld zodat de schadelijke werking in de darmen en lever wordt afgeremd. Jesse van der Velde schrijft op zijn website dat gedurende een 9 jaar durende studie (Balder et al), in 2006 waar 120.852 proefpersonen in de leeftijd van 55 tot 69 jaar aan meededen, werd vastgesteld dat het risico op darmkanker toeneemt als je veel rood vlees eet en weinig chlorofyl binnenkrijgt.

Rood (Lycopeen)

Lycopeen behoort tot de familie van de carotenoïden en komt van nature voor in tomaten. Maar ook in rode vruchten zoals watermeloen en rozenbottels. Lycopeen werkt net als veel andere stoffen in gekleurde groenten en fruit als een antioxidant en beschermt daarmee de beschadiging van onze cellen. Er waren aanwijzingen dat de consumptie van lycopeen tot een vermindering van het risico op prostaatkanker zou kunnen leiden. Een recentere studie kon dat verband echter niet aantonen. Toch wordt er algemeen aangenomen dat het eten van tomaten en ander rood fruit bijdraagt aan een betere gezondheid.

Natuurlijk zijn er nog veel meer kleuren te vinden in het rijk van groenten en fruit. Mijn persoonlijke ervaring in de afgelopen weken is in ieder geval nog nooit zo kleurrijk geweest. Mede door de Vegan Challenge zijn wij gestimuleerd om nog gevarieerder te eten dan wij al deden. Daardoor zijn de afgelopen weken voor ons als een feestje. Iedere keer verbazen wij ons hoe lekker de maaltijden zijn die wij bereiden. Zoveel kleuren, zoveel verschillende producten, zo voedzaam en zo lekker.

Inmiddels geloof ik (en ik denk dat ik ook namens Petra mag spreken) dat plantaardig eten geen echte opgave is. Wanneer je open staat voor verandering en nieuwsgierig bent om te ervaren is het heel goed te doen. Zo goed zelfs dat wij hebben besloten om voorlopig nog even door te gaan met onze plantaardige levensstijl.

Mobiele versie afsluiten