Site pictogram Lekker Leven

Je bloeddruk verlagen zonder medicijnen

 

Volgens het laatste cijferboek van de Nederlandse Hartstichting heeft één op de drie Nederlanders een hoge bloeddruk. Boven de 60 jaar is dit zelf twee op de drie. Volgens Angela Maas van het Radboud Universitair Medisch Centrum moeten we meer bewegen, gezonder eten en minder stress ervaren. “Daarnaast is hoge bloeddruk goed te bestrijden met medicijnen. Dus je doet jezelf tekort als je geen medicijnen neemt.” Aldus Angela Maas. Maar het kan ook anders. En mijn vriendin is daarvan het levende bewijs.

Oorzaak hoge bloeddruk

Maar voordat ik je iets ga vertellen over mijn vriendin, wil ik eerst even stilstaan bij twee belangrijke oorzaken van een hoge bloeddruk:

  1. toename bloedvolume
  2. afname bloedcirculatie

Een toename in bloedvolume ontstaat ‘onder andere’ door het eten van te veel zout. Bij te veel zout in de bloedstroom zal het lichaam meer vocht gaan vasthouden om de concentratie zout in het bloed op hetzelfde niveau te houden. Iemand die te veel zout eet kan eenvoudig meerdere kilo’s vocht vast houden. Meestal gebeurd dit ongemerkt. Maar het hart moet deze extra kilo’s vloeistof wel rondpompen. Hierdoor moet het hart harder werken en neemt de bloeddruk toe.

Een tweede belangrijke oorzaak van hoge bloeddruk is een verminderde bloedcirculatie. Een afname in bloedcirculatie ontstaat wanneer wij te veel vet eten. Te veel vet in het bloed maakt ons bloed dikker en de bloedstroom trager. De vaatwanden worden stijver. Onderzoek heeft aangetoond dat bij mensen die te veel vet eten, gemiddeld 5/10/15% van de allerkleinste bloedvaten (bijvoorbeeld achter in de ogen) verkleefd of geblokkeerd zijn. Wanneer dit ontstaat zal het lichaam de bloeddruk gaan verhogen om dezelfde bloedcirculatie te handhaven die het lichaam nodig heeft. Maar niet alleen de kleinste bloedvaten zorgen voor een verminderde bloedcirculatie. Ook vaatvernauwing door aantasting van de endothelium door plaque is een belangrijke oorzaak.

Behandeling met medicijnen

Een hoge bloeddruk is een gevolg van een ongezonde levensstijl. Zelfs een hoge bloeddruk op oudere leeftijd is voor een groot deel te wijten aan de levensstijl die het individu heeft geleid.

Hoewel artsen steeds vaker hun patiënten zullen wijzen op hun levensstijl, is het enige middel echte antwoord wat zij beschikbaar hebben, het voorschrijven van medicijnen. Zelfs Angela Maas noemt het gebruik van medicijnen een ’tekortkoming’ wanneer je ze niet neemt.

Medicijnen doen alleen niets aan de oorzaak. En geen enkele arts zal dit ontkennen. Iemands levensstijl veranderen is meestal niet iets waar een arts zich mee bezig houdt. Een pil voorschrijven is wat ze hebben geleerd.

Geschiedenis met hoge bloeddruk

Mijn vriendin heeft een geschiedenis met hoge bloeddruk. Van 2000 tot 2011 kreeg zij medicijnen voorgeschreven. In de loop van de jaren heeft zij zelfs verschillende medicijnen voorgeschreven gekregen. Elk jaar tijdens reguliere bezoeken aan de huisarts werd haar bloeddruk gemeten. Rond 2011, na een fijne zomervakantie, was de bloeddruk genormaliseerd en besloot de huisarts de medicatie stop te zetten. Sindsdien heeft de arts bij elke controle vastgesteld dat er geen onmiddellijke medicijnbehoefte was. Haar bloeddruk schommelde meestal rond 140/90.

Ik ken mijn vriendin sinds de kerst van 2016. Zelf at ik toen al 100% plantaardig. In het begin van onze relatie at zij alleen met mij mee wanneer we samen waren. Doordeweeks at zij nog gewoon vlees en kip. Langzaam transformeerde ze naar meer plantaardig maar er waren nog steeds momenten dat zij vlees at. Onlangs ontdekte de huisarts dat haar bloeddruk weer was toegenomen. Een meting van een half uur toonde aan dat haar bloeddruk gemiddeld 158/105 was. Soms met flinke uitschieters naar boven, soms een beetje naar beneden. Haar arts wilde haar weer medicatie voorschrijven. Het recept lag al klaar.

Behandelen van de oorzaak

Een lastige beslissing omdat ze geen zin had de rest van haar leven medicijnen te gebruiken. Bovendien had ze van mij al veel gehoord over de effecten van plantaardig eten op je gezondheid. Natuurlijk hebben wij er veel over gepraat en samen de nodige research gedaan. Op een bepaald moment hebben wij zelfs Dr. John McDougall geschreven. Een arts en onderzoeker die ik al jaren volg vanwege zijn fantastische resultaten bij de behandeling van patiënten met voeding en levensstijl.

Via The Starch Solution Nederland groep op Facebook had ik vernomen dat Dr. McDougall altijd reageert wanneer je hem benaderd. Hij en zijn vrouw Mary zijn zulke lieve mensen! En inderdaad, na enkele dagen had ik al een reactie op mijn mail. Zijn reactie was geruststellend. Een hoge bloeddruk moet echt wat langer worden gemonitord voordat er wordt overgegaan op medicijnen. Zeker als de bloeddruk is zoals hij bij mijn vriendin was. Hij verwees ons naar de wetenschappelijke artikelen op zijn website. Hier hebben wij veel aan gehad.

Resultaten na 8 weken

Na alle research, gesprekken en het nodige nadenken, besloot mijn vriendin niet te kiezen voor de medicijnen maar de laatste stap te zetten in haar eetpatroon. Sinds 15 April is zij volledig gestopt met het eten van dierlijke producten. Geen vlees, geen kip en geen dierlijke zuivel meer.

Ze kocht een professionele bloeddrukmeter en meet haar bloeddruk nu iedere dag. Haar gemiddelde bloeddruk in de ochtend was 138/93 en 153/96 in de avond. De hoogste meting was één keer zelf 169/99. Inmiddels is ze acht weken verder en zien we een duidelijke trend dat haar bloeddruk daalt. En dat zonder medicijnen!

Gisteren kwam ze naar boven met een verbaasde blik. Haar bloeddruk was 116/84. Nog nooit was haar bloeddruk zo laag geweest! Dóór de verbaasde blik zag ik de blijdschap in haar ogen. Het bewijs is overduidelijk. Voeding is een key factor als het gaat om het normaliseren van je bloeddruk.

Natuurlijk moet je altijd met je huisarts overleggen. Maar ik hoop dat wanneer je zelf te maken krijgt met een hoge bloeddruk, je niet zonder slag of stoot medicijnen accepteert. Medicijnen doen niets aan de oorzaak. Een wijziging van levensstijl wel. Wat kies jij?

Tip: Check deze pagina’s met heerlijke recepten om je bloeddruk te verlagen.

Mobiele versie afsluiten