Site pictogram Lekker Leven

Wereldpremière aangekondigd “The Game Changers”

The Game Changers
Foto: The Game Changers

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk is het zover. James Cameron, filmproducent van onder andere Avatar en Titanic, kondigde eerder deze week aan dat op 16 september 2019 de langverwachte documentaire “The Game Changers” in 1000+ theaters over de hele wereld in premiere gaat.

James Wilks

De film volgt onder andere James Wilks. Een voormalig UFC vechter en instructeur van het Amerikaanse leger (Amerikaanse mariniers, US Army Rangers en US Navy SEAL’s). Hij zag het menselijk lichaam als een krachtige machine met een enorm potentieel voor uitmuntendheid op veel gebieden. Inclusief kracht, snelheid, uithoudingsvermogen en herstel. Totdat hij tijdens een training in 2011 zwaar gewond raakt.

In de zes maanden na zijn blessure kon hij niet meer trainen en begon met het onderzoeken van het optimale dieet voor herstel. Hij kwam een studie tegen over de Romeinse gladiatoren waaruit bleek dat ze weinig of geen vlees aten. Dit leek hem vergezocht omdat hij zeker van was dat dierlijke eiwitten nodig waren om spieren op te bouwen, energieniveaus te behouden en te herstellen van blessures. Dus vloog hij naar Oostenrijk om kennis te maken met de onderzoekers die deze ontdekking deden en liet zich overtuigen dat de gladiatoren – die toen bekend stonden als Hordearii of “de gerstemannen” – echt trainden en presteerde op een plantaardig dieet.

James Cameron and Louie Psihoyos

Tijdens zijn zoektocht naar het optimale dieet werd hem geadviseerd om zijn verhaal te vertellen in een documentaire. Uiteindelijk kwam hij in contact met regisseur Louie Psihoyos (The Cove). In de hoop dat deze hem kon voorstellen aan een regisseur die zijn verhaal wilde verfilmen, stelde Louie voor om dit zelf te gaan doen. Samen met drievoudig Oscar-winnaar James Cameron (Titanic en Avatar) ging hij aan de slag en beleefde de film zijn eerste premiere tijdens het Sundance Film Festival in 2018.

Na een reeks aan geweldige recensies besloot het team dat het nog beter kon. Er werd een tweede cut gemaakt. Naast bekende atleten als Arnold Schwarzenegger, Patrik Baboumian en Kendrick Farris werd het verhaal nog completer met bijdragen van onder meer Lewis Hamilton, de Tennessee Titans, Novak Djokovic en vele anderen.

De film laat op indringende wijze zien hoe onze inzichten over het eten van dierlijke producten voor kracht en herstel, berusten op onwaarheden. En in tegenstelling van wat veel mensen denken, dat plantaardige voeding verreweg superieur is aan de vleesvariant.

De film wordt op 16 september 2019 voor één dag in meer dan 1000 bioscopen over de hele wereld vertoond. Helaas is het nog niet bekend of dit ook in Nederland zal zijn. Hopelijk gaat dit wel gebeuren. En anders zijn er wellicht nog andere manieren waarop wij de film kunnen gaan zien.

Edit: Inmiddels is de film te zien via de volgende online kanalen:

Meer weten over de gezondheidseffecten van plantaardige voeding? Check mijn persoonlijke verhaal.

Mobiele versie afsluiten