Site pictogram Lekker Leven

Wat is er mis met eieren?

eieren

Sinds ik gestopt ben met het eten van vlees, vroeg iemand van de familie zich recentelijk af wat er mis is met het eten van eieren. Vooral als deze door je eigen kippetjes worden gelegd.

De feiten

Het doel van een kippenei is om alle materialen samen te brengen die verantwoordelijk zijn om van één cel een compleet kuiken met veren, snavel, poten en staart te maken. Deze wonderbaarlijke groei en ontwikkeling wordt ondersteund door een pakket van 42 gram aan ingrediënten zoals eiwitten, vetten, cholesterol, vitaminen en mineralen.

Als gevolg daarvan noemt men het ei van een kip “een van de meest voedzame creaties van de natuur.” Inderdaad, een ei is één van de rijkste creaties van de natuur, maar tegelijkertijd veel te veel van het goede voor de mens. De componenten van een gekookt ei, zelfs een hardgekookt ei, worden geabsorbeerd door onze darmen. Met als gevolg een zeer geconcentreerde hoeveelheid aan cholesterol, vet en eiwitten voor ons lichaam en niet altijd veilig om te verwerken.

Eieren bevatten geen voedingsvezels en 70 procent van de calorieën van een ei bestaat uit vet, waarvan een groot gedeelte uit verzadigd vet. Een ei zit ook vol met cholesterol. Ongeveer 213 milligram voor een gemiddeld ei. Ter referentie, mensen met diabetes, hart en vaatziekte of met een te hoog cholesterol, mogen niet meer dan 200 mg cholesterol per dag consumeren. Daarnaast heeft de mens helemaal geen behoefte aan cholesterol. We maken meer dan genoeg aan in ons eigen lichaam.

Waarom zit er zoveel vet en cholesterol in zo’n klein pakketje? Dit komt omdat een ei alle stukjes van de puzzel bevat om een nieuw leven te produceren. Binnen de schaal van een ei ligt de capaciteit om veren, ogen, een snavel, hersenen en een hart te maken.

Naast deze buitensporig veel (voor mensen) natuurlijke bestanddelen van een ei, bestaan er andere gevaren voor de volksgezondheid. Omdat eierschalen broos en poreus zijn en de omstandigheden op een kippenfarm vooral hectisch en druk zijn, zijn eieren de perfecte gastheer voor salmonella, een belangrijke oorzaak van voedselvergiftiging.

Dit zijn enkele feiten en cijfers. Maar welke invloed hebben eieren nog meer op onze gezondheid? Gelukkig hebben wetenschappers goede studies uitgevoerd om ons te helpen bij het beantwoorden van deze vraag.

Kanker

In een analyse uit 1992 van de International Journal of Cancer blijkt dat mensen die slechts 1,5 eieren per week eten, bijna vijf keer meer risico lopen op dikke darmkanker in vergelijking met degenen die nauwelijks (minder dan 11 per jaar) eieren eten. De World Health Organization analyseerde in 2003 gegevens uit 34 landen en concludeerde dat het eten van eieren in verband kan worden gebracht met sterfte door rectale en dikke darm kanker. Een studie uit 2011, gefinancierd door de National Institutes of Health toonde aan dat het eten van eieren in verband staat met het ontwikkelen van prostaatkanker. Door het eten van 2,5 eieren per week verhogen mannen hun risico op een dodelijke vorm van prostaatkanker met maar liefst 81 procent. In vergelijking met mannen die minder dan de helft van een ei per week eten. Tot slot, zelfs een matige consumptie van eieren verdrievoudigd het risico op het ontwikkelen van blaaskanker, volgens een studie uit 2005 gepubliceerd in International Urologie en Nefrologie.

Diabetes

In het tijdschrift Atherosclerose werd in 2013 een overzicht van veertien studies gepubliceerd waaruit bleek dat mensen die de meeste eieren aten hun kans op diabetes met maar liefst 68 procent zagen toenemen, in vergelijking met mensen die het minst aten.

In een publicatie uit 2008 voor de Physicians Health Study I, waar meer dan 21.000 mensen aan meewerkte, vonden de onderzoekers dat degenen die zeven of meer eieren per week aten bijna 25 procent meer kans hadden om sneller te overlijden in vergelijking met degenen met de laagste consumptie van eieren. Het risico bij mensen met diabetes die zeven of meer eieren per week aten, was tweemaal zo hoog als bij degenen die de minste hoeveelheid eieren aten.

[bctt tweet=”Eten van eieren verhoogt de kans op zwangereschapsdiabetes”]

Volgens twee studies uit 2011 in de American Journal of Epidemiology verhoogt het eten van eieren ook het risico op zwangerschapsdiabetes. Vrouwen die de meeste eieren aten hadden 77 procent meer risico op diabetes bij één van de onderzoeken en in een ander onderzoek zelf meer dan 165 procent verhoogd risico. In vergelijking met degenen die het minste eieren aten.

Hartziekten

Onderzoekers publiceerden een duidelijke waarschuwing in het Canadian Journal of Cardiology waarin zij de lezers informeerde dat het stoppen met het eten van eieren na een hartaanval niet alleen ‘een noodzakelijkheid’ zou moeten zijn, maar dat je dan eigenlijk al ’te laat’ bent. In de veertien eerder genoemde studies vonden de onderzoekers dat mensen die de meeste eieren aten 19 procent meer kans hebben op hart- en vaatziekten. Voor mensen die diabetes hadden zou het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten zelfs met 83 procent toenemen door het eten van meer eieren.

Uit een onderzoek in 2013 is gebleken dat een bijproduct van choline, een component dat rijkelijk aanwezig is in eieren, het risico verhoogt op het krijgen van een hartaanval, beroerte en overlijden.

Dierlijke eiwitten

Onvermijdelijk brengt deze hele discussie ons ook bij een andere vraag: Geldt dit ook voor het wit van een ei? Ja, zelfs het wit van een ei geeft problemen. Vooral mensen die beweren dat je het wit van een ei moet eten om gezond te blijven moeten op hun hoede zijn. Het wit van een ei is een zeer geconcentreerde bron van dierlijke eiwitten (weet je nog, de basis van nieuw leven en de lichaamsdelen die nog ontwikkeld moeten worden). Omdat de westerse bevolking meer dan genoeg eiwitten binnen krijgen, kan het eten van eiwitten uit een geconcentreerde bron als het wit van een ei het risico op nierziekte, nierstenen en sommige vormen van kanker verhogen.

Door het vermijden van eieren en meer plantaardig voedsel te gaan eten, zul je niet alleen de hoeveelheid cholesterol, verzadigd vet en dierlijke eiwitten verminderen, maar verhoog je ook de inname van beschermende vezels, antioxidanten en fytochemicaliën. Wees slim! Sla de eieren over en geniet van een betere gezondheid!

Bron: Forks Over Knives

Mobiele versie afsluiten