Site pictogram Lekker Leven

Recept: Brownies van zoete aardappel

brownie-zoete-aardappel-lekker-leven

Brownies van zoete aardappel, wow! Wat ontiegelijk genieten is dat. Zeker wanneer deze absoluut geen aanslag op je lijn zijn. Sterker nog, supergezond zijn vanwege de (rauwe) cacao en zoete aardappels die er in zitten, geen suiker bevat en maar weinig kokosolie.

Ondanks dat ik ook wel eens de echte brownie heb geproefd, kan ik je zeggen dat deze daar absoluut niet voor onderdoet. Ik heb hem dinsdag al mogen proeven bij Petra, alleen bevatte deze nogal wat kokosolie. Ik heb er 2/3 minder van gebruikt en hij is nog steeds erg lekker. Ook heb ik de hoeveelheden ingrediënten naar verhouding wat verhoogd. Het is wel belangrijk om deze brownie een nachtje in de koelkast te laten stollen. Hij is dan lekker compact en stevig smeuïg.

Het recept is van Jolijn Pelgrim uit het kookboek ‘Vegadutchie‘, de aantallen tussen haakjes zijn de hoeveelheden uit het originele recept. Daarachter vind je de hoeveelheden hoeveelheden die ik heb gebruikt.

Ingrediënten (voor 12 stukjes)

(650) 900 gram zoete aardappel (de oranje verkrijgbaar bij de Lidl)
(10) 12 grote medjool dadels
(60) 80 gram amandelmeel
(90) 105 gram (rauwe) cacaopoeder
(105) 40 gram kokosolie
(1 tl) 1,2 tl bakpoeder
1 tl kaneel
1 tl vanillepoeder
Snuf zout

Bereiding

Verwarm de oven op 225 graden en rooster de zoete aardappels in 45/60 minuten (afhankelijk van de dikte) gaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat wat afkoelen. Laat de ontpitte dadels 10 minuten weken in water. Trek de schil van de zoete aardappels en doe samen met alle ingrediënten in een kom. Pureer alles met een staafmixer tot een homogene massa. Vet een bakvorm met een diameter van 20 cm in met kokosvet. Schep er het zoete aardappelmengsel in, strijk glad en bak gaar in 35 minuten in een oven van 180 graden. Zet na afkoelen nog een nachtje in de koelkast.

Slagroom van kokosroom

In plaats van gewone slagroom kun je een gezonde variant maken door kokosroom te gebruiken met een beetje ahornsiroop. Je hebt hier het volgende voor nodig.

Blik kokosmelk waarbij kokoscrème en water van elkaar gescheiden is, bijvoorbeeld ‘Fair Trade Original’ kokosmelk verkrijgbaar bij de AH.
3 el ahornsiroop
Rasp van limoen

Zet het blik kokosroom een aantal uur in de koelkast. Schep de kokoscrème uit het blik (bewaar het vocht voor bijvoorbeeld pompoensoep) Klop de kokoscrème met een mixer samen met wat ahornsiroop tot dikke room. Garneer deze met een beetje citroenrasp bij de brownies.

De zoete aardappel:

De hoeveelheid voedingsvezels in zoete aardappelen zorgen voor een trage verbranding van de koolhydraten waardoor je langer een vol gevoel houdt en meer energie hebt. De zoete aardappel bevat complexe koolhydraten met een lage glycemische index. (35) (geschild, gekookt). De zoete aardappel bevat tevens veel vitamines. Vitamine A, C en B6 zijn ruim vertegenwoordigd en de zoete aardappel is rijk aan mineralen als calcium, foliumzuur en kalium.

In de fitnesswereld is de zoete aardappel (bataat ) al behoorlijk bekend. Wie een gezonde levensstijl wil nastreven doet er verstandig aan deze vezelrijke zoete aardappels wat vaker op het menu te zetten.

Met dank aan Petra, waar ik deze zalige brownie geserveerd kreeg. Samen met haar vriend Rob werken zij aan deze website over bewust en gezond leven en waar ik als gast-auteur af en toe mijn bijdrage mag leveren.

Mobiele versie afsluiten