Site pictogram Lekker Leven

Iedere dag hardlopen. Waarom?

Trail runnen op de Loonse en Drunense Duinen

Al een poosje speel ik met de gedachte om iedere dag te gaan hardlopen. In jargon ook wel bekend als run streak. De regels zijn eenvoudig. Je stelt jezelf een doel. Meestal een bepaald tijdsbestek en daarna hoef je alleen nog maar te rennen. Iedere dag opnieuw, ongeacht de situatie of omstandigheid. Maar de belangrijkste vraag die ik me hierbij afvraag is: “Waarom?”

Hoewel ik mijn best heb gedaan om een zinvol antwoord te vinden is het eigenlijk heel simpel. Gewoon omdat het kan. Althans, dat hoop ik. Want iedere dag je hardloopschoenen aantrekken om te gaan hardlopen lijkt misschien niet moeilijk, maar het vergt toch de nodige motivatie. Vooral als het weer niet meewerkt of omdat je gewoon geen zin hebt. Maar waarom wil ik er dan toch aan beginnen?

Om heel eerlijk te zijn zit het wel een beetje in me. Mezelf van tijd tot tijd een nieuwe uitdaging gunnen. Een project om aan te werken. Met mezelf een afspraak maken of ik iets kan volbrengen. Dat heb ik gedaan toen 7 jaar geleden besloot om 5 dagen alleen maar sap van groenten en fruit te eten. Of toen ik oktober 2014 besloot om een maand lang 100% plantaardig te gaan eten. De uitdaging is dus zeker een onderdeel van het ‘waarom’.

Een andere motivator zijn de verhalen van anderen. Al enkele jaren volg ik Rich Roll. Een Amerikaanse endurance atleet die al heel wat mooie sportieve uitdagingen heeft volbracht. Tegenwoordig heeft hij zijn eigen (video) podcast op Spotify en Youtube. In één van zijn laatste uitzendingen sprak hij met Hellah Sidibe. Een voormalig profvoetballer die hardloper werd en de eerste zwarte persoon was die 3.000 mijl door de VS heeft gerend. Ook hij loopt iedere dag hard. Al meer dan 1500 dagen achter elkaar.

Zelf ben ik ook een hardloper. Gemiddeld drie keer in de week loop ik mijn rondjes. Ik laat me graag uitdagen maar dit is nieuw voor mij. Kan ik dit ook? En blijf ik het leuk vinden? Laat mijn lichaam het wel toe? Allemaal vragen waar ik een antwoord op wil hebben. Tegelijkertijd heb ik met mezelf afgesproken dat het geen wetmatigheid gaat worden. No pressure, just having fun.

Daarom begin ik met een maand. 31 dagen kijken hoe het gaat. Mijn gemiddelde wekelijkse loopafstand is op dit moment rond de 30 km. Daarom ga ik starten met dagelijks 5 km hardlopen. Inclusief twee trainingsdagen bij mijn hardloopvereniging De Loper verwacht ik een weekgemiddelde van 45 km te halen. Mooi doel toch?

Vind je het leuk om op de hoogte te blijven van mijn ervaring? Volg mij dan op Strava of abonneer je via onderstaand formulier. Dan deel ik mijn verhalen met je via de mail.

Abonneer

* verplicht veld
Interesse gebied
Mobiele versie afsluiten