Site pictogram Lekker Leven

Gezond worden door voeding is een bewuste keuze

keuze-gezond-voedsel

Vandaag zag ik een bericht van een goede vriendin voorbij komen die in haar opleiding tot vitaalcoach ook voedingskunde had geleerd. Door de vele tegenstrijdige berichten van de laatste tijd over wat goed en wat niet is zij het spoor bijster geraakt. Met als resultaat dat zij niet meer weet wat te adviseren aan haar cliënten.

Haar uitspraak is kenmerkend voor wat veel mensen denken. Doe maar gewoon, eet wat je wil maar met mate en dan zit je wel goed. Ik denk daar toch iets anders over. Want niet alles wat goed lijkt is ook goed. Vooral mensen die denken gezond te leven en geconfronteerd worden met een ernstige ziekte, hebben dit vaak niet zien aankomen. Anderen grijpen dit aan als excuus om dus gewoon alles te eten wat je wil. “Het maakt allemaal toch niets uit”, zo zeggen ze. Maar is dat zo?

Gezondheid is geen vanzelfsprekendheid

Als je wordt geboren zijn je cellen hartstikke nieuw. Maar zelfs in het DNA van een pasgeborene zitten erfelijkheden opgesloten die al op zeer jeugdige leeftijd tot ziekten kunnen leiden. In mijn familie kwam allergie voor. Toen ik werd geboren bleek al snel dat ook ik last had van ernstige allergieklachten. In de loop van mijn leven hebben deze een zeer prominente rol gespeeld.

Maar buiten aandoeningen die door onze genen worden overgedragen, begint een nieuw leven over het algemeen met een schone lei. Het feit dat sommige kinderen een ziekte krijgen en andere niet geeft des te duidelijker aan dat gezondheid geen verworven recht is, maar afhankelijk is van een heleboel factoren. Voor de geboorte kunnen erfelijkheid maar ook levensstijl van de moeder de gezondheid van de baby beïnvloeden. Hoe bizar is het dat wanneer wij eenmaal volwassen zijn ineens denken dat dit niet meer zo belangrijk is. Onze levensstijl bepaald voor een groot deel onze gezondheid. Zelf hanteer ik hierin een heel makkelijk (zelfbedacht) gezegde.

“Zonder voedsel ga je dood, zonder gezond voedsel wordt je ziek”.

Toch lijkt het er soms op dat wij dit allemaal vergeten. Ook ik maakte me een paar jaar geleden niet zo druk over wat ik in mijn mond stopte. Natuurlijk wist ik dat je groente en fruit moest eten, maar de kant en klaar gerechten, de pakjes en de zakjes, snoep en al het andere ongezonde spul heb ik allemaal gegeten. Waarom denken wij toch dat we gezond kunnen blijven wanneer we ongezond eten? Een vraag waar ik nog steeds geen helder antwoord op heb gekregen.

Gezond zijn betekent keuzes maken

Wie gezond wil zijn zal keuzes moeten maken. “Ja Rob, maar daar begon je nou juist je artikel mee. Er worden zoveel dingen geroepen dat ik het gewoon niet meer weet! De één zegt dit en de ander weer dat. Zelfs wetenschappers lijken zich tegen te spreken”. Inderdaad is dat een groot probleem. Want daardoor maken veel mensen uiteindelijk helemaal geen keuze en blijft alles bij het oude.

Wat ik zeker niet wil is op een verhoging gaan staan en je vertellen hoe het allemaal moet. Ik kan je wel vertellen hoe het bij mij heeft gewerkt en welke dingen mij hebben geholpen om bepaalde keuzes te maken.

Hervorming begint met kennis

Ik heb het al eerder geschreven, hervorming begint altijd met kennis. Kennis lijdt tot bewustwording en het is de bewustwording die je uiteindelijk aanzet tot actie. Bij mij begon dat met de films ‘Super Juice Me’ en ‘Forks Over Knives’. In beide films werd onomstotelijk aangetoond dat voeding essentieel is voor een goede gezondheid en in het voorkomen van ziekten zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.

Het interessante van beide films is dat vooral het eten van plantaardige producten bijdragen aan een goede gezondheid. Toen ik dit begon in te zien besloot ik om langzaam te starten met het eten van meer groente en fruit. Ook liet ik bewerkt eten staan en begon ik steeds meer terug te keren naar moeder natuur. Een handig hulpmiddel hierin is om zoveel mogelijk voedsel te laten staan waar mensenhanden aan hebben gezeten. Jason Vale zij het op een soortgelijke manier. “Alles wat in plastic zit kun je laten staan”.

Waar het om gaat is dat je keuzes gaat maken. Kiezen uit meerdere opties dwingt je om na te denken wat je in je mond stopt. Natuurlijk gaat dat niet van de ene dag op de andere dag. Bij mij duurt deze hele reis nu al een paar jaar en nog steeds leer ik iedere dag. Zo ook deze week.

Rethinking the Science of Nutrition

In mijn speurtocht naar kennis stuitte ik deze week op YouTube op een lezing van Dr. T. Colin Campbell. Een Amerikaanse biochemicus die gespecialiseerd is in het effect van voeding op de gezondheid op lange termijn. Hij is emeritus hoogleraar Nutritional Biochemistry aan de Cornell University.

Hoewel mijn kennis over voeding met de dag toeneemt, hoorde ik weer veel nieuwe dingen en kreeg ik ontzag voor de zelfhelende kracht van ons lichaam. In de lezing verteld Dr. Campbell op een gezaghebbende en liefdevolle manier welk geweldig mechanisme ons lichaam herbergt. Hoezeer wij ook ons best doen om onze gezondheid te beïnvloeden, het lichaam bepaalt zelf welke voedingsstoffen op welke plek terecht moeten komen. Het enige wat wij moeten doen is het lichaam voorzien van gezond, onbewerkt voedsel. Zonder na te denken te hoeven denken over hoeveel wij van dit of van dat moeten eten, bepaalt het lichaam helemaal zelf waar de voedingsstoffen naar toe moeten. Mits wij de trechter aan de bovenzijde maar dagelijks vullen met ‘heel’ voedsel. En met heel voedsel bedoel ik voedsel in zijn pure vorm. Dus niet een substituut.

Dr. Campbell verteld in zijn lezing dat mensen graag onderdelen van planten extraheren om die vervolgens in bewerkte vorm en met toevoeging van grote hoeveelheden suiker, zout en andere additieven, terug te geven aan de maatschappij voor consumptie. Dat is geen ‘heel’ voedsel. Dat voedsel maakt ons ziek en helaas zien wij dat ook om ons heen.

The China Study

Als wetenschapper heeft dr. Campbell al vele jaren van onderzoek achter de rug waaruit blijkt dat onze gezondheid voor een groot deel afhankelijk is van wat wij eten. Tijdens zijn studies (en die van andere laboratoria) werd keer op keer aangetoond dat dierlijke eiwitten een trigger zijn bij het ontwikkelen van kanker. Toen hij op een bepaald moment bezig was met een onderzoek op de Filipijnen kwam hij in contact met mensen om een grootschalige studie op te zetten in China. Waarom waren er delen van China waar veel kanker voorkwam en in andere delen niet? Deze studie staat nu bekend als The China Study en werd de grootste van onze tijd.

In de video onder aan dit artikel verteld dr. Campbell over deze studie. Maar dat niet alleen. Hij benadrukt de relatie van The China Study met eerdere onderzoeken en de verbluffende correlatie met onderzoeken van cardioloog dr. Caldwell Esselstyn. Bijzonder in dit verhaal is dat beide artsen elkaar niet kende ten tijde van hun onderzoek. Toch waren de uitkomsten van hun afzonderlijke studies identiek.

Buiten alle interessante informatie over de studie zelf, wil ik graag stil staan bij het laatste deel van zijn lezing. Dr. Campbell verteld daar namelijk over de hoeveelheid voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. In plaats van bezig te zijn met hoeveel je van bepaalde voedingsstoffen nodig hebt, is het veel belangrijker dat je er vooral voor zorgt dat alles wat je binnenkrijgt gezond is. En zoals blijkt uit onderzoek, het liefst zoveel mogelijk plantaardig. Dus veel groente, fruit, hele granen, peulvruchten, noten en zaden.

Het lichaam zorgt via een proces van vertering, absorptie, transport, orgaandistributie, biochemische paden, opslag en extractie welke voedingsstoffen er nodig zijn op welke plek in ons lichaam. Je hoeft daar dus helemaal niet meer bij na te denken. Hoe gaaf is dat! En daar komt ook nog eens bij dat je bij een plantaardig eetpatroon niet meer na hoeft te denken over het aantal calorieën wat je binnenkrijgt. Eten wat je wil, totdat je vol zit. Hoe fijn is dat!

Toen ik het bericht van deze vriendin zag moest ik direct aan deze lezing denken. Maar ook aan mijn persoonlijke ervaringen die ik de laatste jaren en in het bijzonder de laatste 6 maanden heb.

Ik moedig je daarom aan om er voor te gaan zitten en deze video goed in je op te nemen. Houd er rekening mee dat de lezing 1 uur en 20 minuten duurt. Maar ik beloof je, het is de moeite waard. Het is niet alleen erg interessant maar in sommige gevallen misschien wel een zaak van leven en dood.

Mocht je de lezing te lang vinden, hieronder vind je ook nog een verkorte TED versie. En vergeet ook de website van professor Campbell niet te bezoeken. Je vind er waardevolle informatie. http://nutritionstudies.org

Mobiele versie afsluiten