Site pictogram Lekker Leven

Geef niet op! Hou vol en verlaag je bloeddruk zonder medicijnen

Verlaag je bloeddruk zonder medicijnen

Hoi, mijn naam is Elvira. Ik ben de vriendin van Rob. Dit is de eerste keer dat ik schrijf op deze website. In juni 2018 schreef Rob al hoe ik mijn bloeddruk wist te verlagen met behulp van voeding. Nu, bijna 8 maanden later is er veel gebeurd. Mijn ervaringen zijn leerzaam. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor hem en misschien ook wel voor jou. Laat me je vertellen wat er is gebeurd.

Toen mijn huisarts in april 2018 constateerde dat mijn bloeddruk te hoog was, stond ik voor een dilemma. Ik kon het advies van de huisarts volgen en medicijnen gaan gebruiken. Of ik kon proberen mijn bloeddruk te verlagen met behulp van voeding. Ik koos voor het laatste. Wat er in de weken na dat doktersbezoek gebeurde, lees je in het artikel wat Rob hierover schreef.

De ervaringen die ik vandaag met je deel gaan over de periode daarna en spelen zich af in de periode van mei 2018 tot februari 2019.

Bloeddruk stijgt weer

Na de euforie dat mijn bloeddruk was gedaald, maakte dit gevoel vrij snel plaats voor teleurstelling. Nadat mijn bloeddruk was gezakt van 150/100 naar 120/80, begon die namelijk na een korte periode weer te stijgen. Ik had wat stress op mijn werk en dacht dat dit de reden was. Uit ervaring wist ik dat in tijden van stress mijn bloeddruk altijd iets hoger was. Maar zelfs na een heerlijke zomervakantie met veel ontspanning en minder stress op mijn werk, daalde mijn bloeddruk niet. Wat was er aan de hand? Was ik anders gaan eten? Of was het toch nog stress?

Ik hield het voorlopig op stress. Want hoewel het op mijn werk weer goed ging, ben ik van huis uit wat gehaast. Soms heb ik wat moeite met stilzitten en maak ik mij onnodig druk. Rob is precies het tegenovergestelde. Hij kan dingen loslaten en zich berusten in dingen die zijn zoals ze zijn. Hij zegt altijd dat wanneer je iets niet kunt veranderen, je er anders over moet gaan denken. Ik besloot daarom wat meer mijn best te doen om te ontspannen en verdiepte mij in meditatie. Met behulp van een meditatie app op mijn telefoon begon ik dagelijks tijd in te ruimen voor bewuste ontspanning. Na enige oefening hielp het mij om beter te ontspannen. Maar mijn bloeddruk wilde niet zakken.

Pijn in mijn arm

Op dinsdag 18 september had ik tijdens het koken ineens een tintelende arm. Het voelde als een slapende arm. Het begon heel plotseling, zonder aanleiding en hield een uur aan. Tijdens de tintelingen behield ik wel kracht in mijn arm en werd ook niet duizelig. Toch baarde het mij zorgen en ik belde de huisarts.

Mijn huisarts nam het zekere voor het onzekere en verwees mij direct door naar het ziekenhuis. Ik kreeg bloedverdunners voorgeschreven omdat hij vreesde voor een TIA. Een paar dagen later onderging ik een uitgebreid onderzoek op de afdeling neurologie. Het onderzoek bestond uit een ECG (hartfilm), echografie van mijn aderen in mijn hals, een CT-scan van mijn hoofd en bloedonderzoek. Er waren geen afwijkingen in de hersenen. Niets wees op een TIA. De slagaderen in mijn nek waren schoon. Er was geen aderverkalking te zien. Al mijn bloedwaarden waren goed. Alleen mijn bloeddruk was te hoog. De artsen konden niet bepalen wat de tinteling veroorzaakte. Ze stuurden mij naar huis met het advies om met mijn huisarts te gaan praten over mijn bloeddruk.

Samen met Rob verdiepte ik mij in in de wetenschappelijke onderzoeken over hypertensie en de effecten van medicijnen. Dr. McDougall heeft hier veel onderzoek naar gedaan en over geschreven. Zijn website was één van de belangrijkste bronnen die wij hebben geraadpleegd.

Ons besluit stond vast. We moesten op zoek naar de oorzaak. Met zijn tweeën besloten wij om met mijn huisarts te gaan praten. Ik vond dat best spannend want ik ben niet echt gewend om op deze manier met mijn huisarts in gesprek te gaan. Gelukkig was Rob erbij om mij te helpen. In eerste instantie wilde mijn huisarts medicatie voorschrijven. Maar na een open gesprek met onderbouwde argumenten was hij bereid om mee te werken. Hij verwees mij door naar een vaatchirurg.

Naar de vaatchirurg

Op maandag 5 november was ik terug in het ziekenhuis. Deze keer op de afdeling interne geneeskunde. Mijn vraag aan de vaatchirurg was om aanvullend onderzoek te doen naar de oorzaak van mijn hoge bloeddruk. Na een goed gesprek, waarbij ik veel kon vertellen over mijn keuze om plantaardig te eten, liet ik haar mijn uitgebreide bloeddrukmetingen zien. Ze was onder de indruk. Ze had nog nooit een patiënt gezien die zijn bloeddruk zo uitgebreid en nauwkeurig bijhield.

Ze besloot om 24 uur lang mijn bloeddruk te meten. Ik moest hiervoor terugkomen om een kastje aan te sluiten wat ik 24 uur aan mijn lichaam moest dragen en die om de paar minuten automatisch mijn bloeddruk zou meten. Daarnaast wilde ze aanvullend hormoononderzoek doen via mijn urine. Ze had de resultaten van het ECG van mijn bezoek aan de neuroloog al gezien en die was oké. De resultaten uit de bloedtest waren ook goed. Ze had nog nooit een cholesterolwaarde (LDL) gezien die zo laag was zonder medicatie.

Hemoglobin: 9.0
Cholesterol: 3.6
HDL Cholesterol: 1.25
LDL Cholesterol: 1.95
Triglycerides: 0.9
Hba1c: 31
CRP: <1

Ze was ervan overtuigd dat dit kwam door mijn plantaardige eetwijze. Door deze gunstige bloedwaarden had ik een zeer laag risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Als de 24-uur meting zou aantonen dat mijn bloeddruk gemiddeld niet boven de 140/95 kwam, dan zou ik geen medicijnen nodig hebben. Verheugd gingen wij naar huis. In de hoop en het vertrouwen dat het goed zou komen. Het tegendeel was echter waar.

Bloeddruk te hoog

Mijn gemiddelde bloeddruk was gedurende de dag 160/110 en tijdens de nacht 124/82 wat een gemiddelde van 154/105 opleverde. Dit was te hoog. Waarschijnlijk had ik het maximale bereikt met eten en levensstijl, was haar conclusie. Het was beter dat ik zou starten met medicatie. Haar advies: Amlodipine.

Ik was teleurgesteld en ontmoedigd. Dit had ik niet verwacht. Met pijn in mijn hart zocht ik op internet naar de werking van het medicijn. Ik las de bijsluiter en werd al angstig bij het lezen van de bijwerkingen. Oedeem, hoofdpijn, hartkloppingen, spierkrampen, wazig zien, slaperigheid en maag-darmklachten. Was dit mijn toekomst? Zat ik nu de rest van mijn leven aan de bloeddrukverlagende medicijnen?

Het rijstdieet

Enkele dagen na het slechte nieuws besprak ik met Rob mijn opties. Rob wist het ook niet meer en vroeg mij hoe ik er in stond om nogmaals Dr. McDougall te schrijven en hem te vertellen wat er was gebeurd.

Op 29 december 2018 schreef ik Dr. McDougall een uitgebreide mail en voegde alle uitslagen van het ziekenhuis bij. Ik legde uit dat ik voor mijn gevoel alles had gedaan op gebied van voeding en dat ik het niet meer wist. Dr. McDougall reageerde snel. Kort en bondig zei hij me dat er nog maar één optie over was en dat was het rijstdieet.

Het rijst dieet vond zijn oorsprong in 1939 bij Dr. Walter Kempner die als onderzoeker was verbonden aan de Duke Universiteit in Durham. De behandeling bestond uit een therapie van witte rijst, fruit, sap en pure suiker en was bedoeld voor alleen de meest zieke patiënten. Hoewel het een eenvoudige en goedkope therapie was, overtroffen de resultaten die van alle medicijnen of operaties die in die tijd werden voorgeschreven voor chronische aandoeningen. Waaronder ernstige vaatproblemen, hart- en nierfalen, hypertensie, diabetes, artritis en obesitas.

Het dieet is strikt en om heel eerlijk te zijn stond ik niet te trappelen. Rob had me er wel eens iets over verteld. Maar dat dit mijn laatste optie zou kunnen zijn vond ik lastig. Stilletjes had ik gehoopt dat Dr. McDougall iets uitgebreider had gereageerd. Maar ja, misschien verwachtte ik wel te veel.

Hulp uit onverwachte hoek

Twee dagen na de mail van Dr. McDougall kwam er plotseling een tweede mail. Dokter Anthony Lim, MD, JD. Medical Director van het McDougall programma schreef mij het volgende:

Hi Elvira,

If you are truly serious about making a significant improvement in your health, for the next 28 days I recommend you eat the same thing for breakfast, lunch, and dinner, day after day. Please see attached document and give it a try.

If after 28 days you have done this 100% without any “cheats”, please email me and let me know how your blood pressure is doing.

Best Wishes,

Anthony Lim, MD, JD
Medical Director, The McDougall Program

Dit had ik niet verwacht! In de mail zat een document met de titel “28-Day Whole-Food, Plant-Based Diet RESET”. In basis bestaat het dieet uit volle granen (quinoa, bruine rijst, wilde rijst, bulgur, haver), (zoete) aardappelen, pompoen, maïs, (groene) bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, alle soorten bonen, kikkererwten, linzen en vers fruit. Zout, olie en suiker waren verboden. Mocht je interesse hebben, via deze link kun je het document inzien en downloaden.

Start 28-Day reset

Op 16 januari 2019 begon ik met de 28-Day Whole-Food, Plant-Based Diet RESET. In de praktijk hoefde ik niet zo heel veel aan te passen. Het dieet week niet heel erg af van wat ik op dat moment was gewend. Alleen mocht ik geen brood meer eten. Dat werd een uitdaging. Zou mijn bloeddruk echt gaan zakken met dit dieet?

Al na één week zakte mijn bloeddruk ’s morgens naar 120/83 en ’s avonds naar 122/85. Twee maanden eerder, tijdens de 24-uur meting was mijn gemiddelde nog 154/105! Ik kreeg steeds meer vertrouwen dat dit ging lukken. In de weken die volgde zette de daling door. Op dit moment heb ik een gemiddelde bloeddruk van 114/82 in de ochtend en 114/77 in de avond.

Hoe nu verder?

Inmiddels is het 28-dagen programma voorbij. De resultaten zijn zo goed dat ik mijn eetpatroon voorlopig nog even vasthoudt. Mijn bloeddruk zit ver onder de grens die door de vaatchirurg werd genoemd. Geen medicijnen dus voor mij!

Gedurende het programma heb ik een aantal dingen geleerd. Ten eerste dat je smaak zich aanpast. Wanneer je het 10-wekenplan van Rob hebt gelezen ben je vast bekend met les 7: Het veranderen van je smaak. In deze les vertelt Rob iets over de functie van smaakpapillen op de tong. Maar ook hoe smaak veranderd onder invloed van medicijngebruik, ontstekingen of hormonale verandering. Daarnaast speelt gewenning een zeer grote rol als het gaat om wat je wel of niet lekker vind. In het begin dacht ik dat ik brood erg zou gaan missen. Inmiddels maak ik heerlijke salades en mijn ochtend snack op het werk heb ik vervangen door gezonde wafels van havermout, banaan en citroenrasp.

Ook moest ik even wennen aan mijn ontbijt van havermout met fruit en water in plaats van met plantaardige melk. Maar al na twee weken was ik gewend aan de nieuwe smaak. Voor suiker en zout geldt precies hetzelfde. Ik at al weinig zout en nauwelijks toegevoegde suikers, maar nu ben ik volledig afgekickt. Voor mij verandert er dus niet heel veel na deze 28 dagen.

Inmiddels heb ik mijn ervaringen gedeeld met Dr. Lim. Ik stuurde hem een overzicht van wat ik at voor de reset en tijdens de reset. Als je wil, kun je deze hier vinden. Ik vroeg hem naar reden van mijn hoge bloeddruk. Volgens Dr. Lim lag het naar alle waarschijnlijk aan de hoeveelheid natrium in mijn dieet. Ondanks dat ik al weinig zout at, kreeg ik waarschijnlijk toch nog steeds te veel binnen. Vooral brood bevat veel natrium.

Uiteindelijk waren er dus maar kleine wijzigingen nodig om tot het gewenste resultaat te komen. Een reden te meer om altijd te blijven zoeken naar mogelijkheden en niet te snel op te geven. Wanneer ik het advies van de artsen had gevolgd, had ik nu aan de medicijnen gezeten. Zonder iets te doen aan de oorzaak. Waar ik heel blij van werd was de reactie van Dr. Lim. Een klein stukje uit zijn mail:

Elvira,

Congratulations!!! I am so happy for you!! Woo-Hoo!!! Keep up the great work Elvira — I feel like a proud father!

Best Wishes,

Anthony Lim, MD, JD
Medical Director, The McDougall Program

Op advies van Dr. Lim ben ik weer begonnen met het toevoegen van verse kruiden zoals koriander, peterselie, knoflook, kurkuma en peper. Ook ben ik weer gestart met gezonde vetten uit zaden zoals chiazaad, hennepzaad en pompoenpitten. Mijn bloeddruk blijft stabiel laag.

Zout is het laatste waar ik aan denk. Hoewel toegestaan in kleine hoeveelheden (liever op het bord dan tijdens de bereiding) stop ik voorlopig helemaal met zout. Eerlijk gezegd mis ik het ook niet.

Ondanks dat ik dankbaar ben voor de zorg van mijn huisarts en medische specialisten in het ziekenhuis, ben ik blij dat ik niet te snel ben meegegaan in het advies om medicijnen te gaan gebruiken. Dat was namelijk geen oplossing geweest. Ik had niets aan de oorzaak gedaan en had misschien wel de rest van mijn leven deze medicijnen moeten blijven gebruiken.

Dat wil overigens niet zeggen dat ik medische zorg afwijs. Maar je gezondheid in eigen hand nemen vraagt om wat moed en daar ben ik best trots op. En met een geweldig resultaat als beloning.

Ik hoop dat mijn ervaringen ook jou mogen inspireren.

Veel liefs,

Elvira

Mobiele versie afsluiten