Site pictogram Lekker Leven

10 tips voor maximaal gewichtsverlies

Nu de feestdagen weer voorbij zijn is het traditioneel weer tijd om af te gaan vallen. De media speelt hier handig op in door ons te bombarderen met nieuwe diëten die ons gaan helpen met onze goede voornemens. En eerlijk is eerlijk, meestal werken ze. Zij het tijdelijk. Er is namelijk één ding wat deze diëten bijna allemaal vergeten. Op je gezonde streefgewicht blijven betekent lange termijn denken. En dat is nu juist waar al die diëten falen.

Blijvend afvallen

Om blijvend af te vallen dien je bereid te zijn om structureel iets te veranderen aan je leef en eetgewoonten. Dit betekent automatisch lange termijn denken. Diëten daarentegen helpen je vaak gedurende een afgebakende periode anders te gaat eten. Het ene dieet verteld je om jezelf uit te hongeren, het andere dieet beweerd dat koolhydraten de boosdoener zijn en weer een ander dieet leert je om punten te tellen waardoor je de hele dag moet bijhouden wat je allemaal eet. Maar is afvallen nou echt zo moeilijk? Ja en nee.

Zoals ik al eerder zei betekent (blijvend) afvallen lange termijn denken. Er zal dus iets structureels moeten veranderen aan je leef en eetgewoonten. En zodra iets structureels wordt, moet het ook vol te houden zijn, toch? Jezelf uithongeren de rest van je leven hou je niet vol. En de rest van je leven met een calculator op zak moeten lopen om bij te kunnen houden wat je allemaal eet, daar wordt je ook niet vrolijk van.

Maar nu komt het addertje. Hoewel je met enkele eenvoudige tips flink kunt afvallen, is het tegelijkertijd moeilijk omdat het om een blijvende verandering vraagt. En juist daar hebben veel mensen veel moeite mee. Wat mij persoonlijk heeft geholpen is de ervaring van anderen. Door je te laten inspireren door mensen die blijvend zijn afgevallen, help je jezelf om gemotiveerd te blijven en blijvend af te vallen. Enkele voorbeelden hiervan vind je bijvoorbeeld hier, hier en hier.

10 eenvoudige tips

Veel van de succesverhalen hierboven volgen de tips van onder andere Jeff Novick. Jeff Novick is een geregistreerd diëtist en staat er om bekend om hij veel van de verkeerde informatie van de voedingsindustrie ontkracht met humor en nuttige tips. Hij heeft onder andere gewerkt met Dr. John McDougall en het Pritikin Longevity Center. Als je meer van hem wilt weten raad ik je aan om enkele van zijn video’s op YouTube te bekijken. Ze zijn erg grappig en leerzaam. Je vind ze hier.

10 eenvoudige tips waarmee je direct aan de slag kunt heb ik voor je samengevat. Ik garandeer je wanneer je één maand deze tips opvolgt, je absoluut gaat afvallen.

  1. Begin elke maaltijd met een soep en / of salade en / of fruit.
  2. Volg de 50/50 bordmethode voor al je maaltijden, waarbij je de helft van je bord (visueel volume) vult met niet-zetmeelrijke groenten (spruitjes, spinazie, boerenkool, komkommer, broccoli) en 50% (visueel volume) met minimaal bewerkte zetmelen (aardappel, volkoren rijst, quinoa). Kies fruit als dessert.
  3. Verminder toegevoegde suikers en toegevoegd zout sterk. Dit omvat ook gastronomische suikers en zouten. Als een van beide lastig is kunt je ze ook volledig elimineren.
  4. Vermijd alle dierlijke voedingsmiddelen. (zuivel, vlees, eieren en vis)
  5. Vermijd plantaardige voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte (d.w.z. noten, zaden, avocado’s, tofu, soja).
  6. Verwijder zoveel mogelijk toegevoegde oliën. Ook olijfolie!
  7. Elimineer alle calorierijke voedingsmiddelen, waaronder bewerkte bloemproducten (d.w.z. brood, bagels, muffins, crackers, droge ontbijtgranen, koekjes, cakes), gepofte ontbijtgranen, popcorn met popping en gedroogd fruit.
  8. Drink geen calorieën (vooral uit sappen en met suiker gezoete dranken).
  9. Eet wanneer je honger hebt totdat je comfortabel vol zit. Verhonger jezelf niet maar prop jezelf ook niet helemaal vol.
  10. Vermijd zitten zoveel je kunt. Streef dagelijks naar minstens 30 minuten wandelen of wanneer je kunt een matige lichaamsbeweging (d.w.z. stevig wandelen of langzaam joggen).

Via deze link vind je eenvoudige recepten die bovenstaande tips volgen.

Laat mij na één maand weten hoe het met je gaat en dan help ik je met meer tips om blijvend op gewicht te blijven. Veel succes!

Mobiele versie afsluiten