Site pictogram Lekker Leven

Waarom minder vlees eten goed is voor onze planeet

waarom-minder-vlees-eten-goed-is-voor-onze-planeet

In mijn reis naar een gezonde levensstijl heb ik in december 2015 besloten om geen dierlijke producten als vlees en zuivel meer te eten. De voornaamste reden is omdat ik geloof dat het eten van vlees en zuivel niet bijdraagt aan een goede gezondheid. Maar sinds ik ben gestopt met het eten van vlees ben ik mij ook steeds meer gaan bekommeren om dierenwelzijn. En in groter verband ook om het welzijn van onze planeet en de mensen die daarop wonen. In dit artikel wil ik je laten zien dat de vleesindustrie dé grootste oorzaak is van de opwarming van onze planeet. En als wij dat niet stoppen, ruïneren wij niet alleen de planeet maar ook onszelf.

“Klimaatwetenschappers vertellen ons dat het hoogste veilige emissieniveau rond de 350 delen per miljoen delen koolstofdioxide en broeikasgassen in de atmosfeer is. We zitten al op 400. Ze zeggen dat het veiligste wat we kunnen doen zonder gevaarlijke gevolgen als droogte, hongersnood, menselijke conflicten en het uitsterven van diersoorten, een toename in de temperatuur van twee graden Celcius zou zijn. Met alle koolstofdioxide die al in onze atmosfeer zit naderen wij deze temperatuurstijging snel en overschrijden we dit gemakkelijk. Volgens sommigen staan we voor een massaal uitsterven van soorten op aarde zoals in de tijd dat de dinosaurussen verdwenen.” Dit zijn de woorden van Bruce Hamilton van de Sierra Club, een Amerikaanse milieuorganisatie.

Een ferme boodschap nietwaar? Toen ik Bruce Hamilton deze woorden hoorde uitspreken in de film Cowspiracy wist ik niet wat ik hoorde. Dat het niet goed gaat met de opwarming van onze aarde wist ik wel, maar dat het zo erg is gesteld wist ik niet. En nog maar te zwijgen over het feit dat ik er nauwelijks bij stil stond. Maar als je er over na gaat denken begin je pas te beseffen hoe onbegrijpelijk het is dat wij dit onszelf aandoen. Als Nederlanders weten wij maar al te goed wat het betekent om te vechten tegen het water. Maar stel je eens voor dat Nederland en ons achterland volledig onder water verdwijnt door het stijgen van de zeespiegel. Of dat er zoveel droogte ontstaat dat hele volkeren massaal gaan verhuizen naar andere landen of deze misschien wel geforceerd binnenvallen. Een scenario waar je liever niet bij stil staat. Maar in feite dichterbij dan je denkt.

Begrijpen van de noodzaak

Ik denk dat het Al Gore was met de film An Inconvenient Truth die de wereld deed wakkerschudden. Een film over de opwarming van onze aarde. Na het debuut van de film in 2006 tijdens het Sundance Film Festival en de internationale première in Cannes, waren de reviews laaiend enthousiast. Het werd een wereldhit. De film ontving twee Oscars voor beste documentaire en beste titelsong. De film werd een wereldwijd fenomeen en miljoenen mensen hebben de film inmiddels gezien. Wanneer je deze twee films hebt gezien besef je pas de noodzaak dat er iets moet gebeuren. Dan pas besef je in wat voor hachelijke situatie wij ons bevinden. Het voortbestaan van de mens staat letterlijk op het spel.

Tijdens mijn reis naar een gezonde levensstijl bekommer ik mij naast mijn gezondheid nu ook steeds meer om onze planeet. En verrassend genoeg heeft mijn keuze om te stoppen met dierlijke producten een grotere impact op de opwarming van onze planeet dan ik ooit heb durven dromen.

Vleesindustrie grootste oorzaak

In een artikel van de United Nation News Centre uit 2006 wordt gezegd dat de veeteelt meer broeikassen produceert dan de uitstoot van de gehele transportsector. Stel je eens voor. De vlees- en zuivelindustrie produceert meer broeikasgassen dan alle auto’s, vrachtwagens, treinen, boten en vliegtuigen samen. Bovendien produceert vee methaangas wat 86 keer zo destructief is als koolstofdioxide van voertuigen.

Bron: www.vmm.be

In bovenstaande staafdiagram kun je zien hoe groot de impact van de veeteelt is ten opzichte van bijvoorbeeld de transportsector. Gek genoeg lezen wij hier maar weinig over op de websites milieuorganisaties zoals Greenpeace en Oceana. In de film Cowspiracy gaat de filmmaker naar deze organisaties toe en bevraagt ze hier over. Geen van de organisaties wil hier over praten. Waarom niet? Omdat er teveel op het spel staat. Deze organisaties zijn afhankelijk van hun donoren en leden. Wanneer zij tegen de vleesindustrie in gaan kost dit leden en daarmee het voortbestaan van de organisatie.

Hoeveel vlees eten wij

In Nederland eten wij gemiddeld 76,3 kilo vlees per persoon. (2014 LEI Universiteit van Wageningen) Volgens stichting Wakker Dier staat dit gelijk aan 170 miljoen kippen, bijna 6,5 miljoen varkens en meer dan 100.000 kalfjes. Gelukkig neemt de vleesconsumptie in Nederland af, maar wereldwijd zijn de aantallen ontegenzeggelijk hoog. Daarnaast produceerde Nederland in 2012 meer dan 10 miljard eieren, gaven Nederlandse melkkoeien zo’n 12,6 miljard kg melk en eet de gemiddelde Nederlander circa 20 kg. kaas per jaar.

De impact op ons milieu is gigantisch. Alleen al in de regenwouden worden er iedere minuut stukken bos gekapt ter grootte van anderhalf voetbalveld. Miljoenen liters waters worden gebruikt voor het voederen van de dieren en de productie. Het is werkelijk een mega disruptie.

Wat kunnen wij doen?

Het antwoord is simpel. Minder vlees eten. Het Hollandse aardappelen, groente en vlees bord staat bij een gemiddeld Nederlands gezin al lang niet meer iedere avond op tafel. Maar toch eten wij met zijn allen nog steeds te veel vlees. Zo eet de gemiddelde Nederlander zo’n 22 kilo kippenvlees per jaar. In de afbeelding hierboven kun je zien wat er gebeurd als je eens een keer een dag geen vlees eet. Eén dag geen vlees eten bespaart maar liefst 1366 liter water en 2 kg voer. Het is niet moeilijk om je voor te stellen welke positieve bijdrage dit levert aan ons milieu. Ik moedig je aan om de film Cowspiracy en An Inconvenient Truth te gaan kijken en jezelf te vergewissen van de situatie waarin wij ons bevinden. Cowspiracy kun je kijken via Netflix en An Inconvenient Truth kun je voor € 2,99 huren via Google Play of Videoland.

Persoonlijk heb ik ervoor gekozen om helemaal geen vlees en zuivel mee te eten. Voornamelijk vanwege de negatieve gezondheidseigenschappen. Maar ik begrijp dat niet iedereen dit wil. Maar wanneer wij allemaal één of meerdere dagen geen vlees meer eten en in plaats van een glas melk wat calciumrijke groente en zaden eten, dan worden wij niet alleen gezonder maar helpen wij mee aan het terugdringen van broeikasgassen en ondersteunen daarmee het voortbestaan van onze planeet.

Mobiele versie afsluiten