Site pictogram Lekker Leven

Recept: bloemkool couscous met rode bietjes

Bloemkool-couscous-rode-bietjes

Het leuke aan een biologisch groentepakket is dat je regelmatig groente krijgt die je zelf niet zo snel koopt. Zo zaten er afgelopen week rauwe rode bietjes in het pakket. De vacuüm verpakte bietjes uit de supermarkt vind ik altijd een beetje weeïg smaken. Maar de aardse smaak van rauwe bietjes vind ik wel lekker. Deze gebruik ik dan ook regelmatig in sapjes, zoals in dit regenboogpeen en bietensapje.

Op de site van Simone’s Kitchen kwam ik het recept van bloemkool couscous met rode bietjes tegen. Ik maak vrijwel nooit een recept exact na, dus in dit recept heb ik dan ook een paar kleine aanpassingen gedaan. Zo heb ik bijvoorbeeld walnoten gebruikt in plaats van hazelnoten.

Rode bietjes

Er bestaan zomerbieten en winterbieten. De zomerbieten zijn wat kleiner dan winterbieten en daardoor is de kooktijd voor winterbieten ook langer. Zomerbieten hebben ongeveer een half uur nodig, winterbieten 1,5 tot 2 uur. Maar je kunt ze natuurlijk ook rauw eten. In onderstaand recept zijn de bietjes rauw verwerkt. Rode bieten zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Ze bevatten kalium, natrium, calcium, magnesium en ijzer. Verder zijn ze rijk aan vitamine B1, B2, B6, B11 (foliumzuur), C en P.

Veel duursporters zweren bij bietensap, omdat dit een hoge concentratie nitraat bevat. Uit verschillende, maar kleine onderzoeken is gebleken dat nitraat een positief effect heeft op het uithoudingsvermogen. Het zorgt ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, de bloeddruk daalt en je minder zuurstof gebruikt tijdens inspanning.

Ingrediënten

Voor de dressing

  • Rasp van 1/2 citroen
  • Sap van 1/2 citroen
  • 1 el balsamico azijn
  • 3 el walnotenolie
  • 1 el extra virgin olijfolie
  • 1/2 tl dijon mosterd
  • peper en zout

Keukenapparatuur

  • keukenmachine

Bereiding

Op deze manier is het een lekker bijgerecht. Door het te serveren op een bedje van sla en er appel en geitenkaas overheen te verdelen krijg je een heerlijke maaltijdsalade.

Mobiele versie afsluiten