Site pictogram Lekker Leven

Ik eet plantaardig en slik daarom geen medicijnen meer

veganisme-bij-ziekte-medicijnen

Al een poosje volg ik Dr. Garth Davis, een expert op het gebied van bariatrische chirurgie (operaties die tot doel hebben om het gewicht te verminderen) en tevens een groot voorstander van een plantaardige levensstijl. Eerder deze week plaatste hij een interessant bericht op Facebook die ik graag met je deel. De kern van zijn betoog had betrekking op de opmerking: “Ik eet plantaardig en slik daarom geen medicijnen meer”.

Plantaardig versus niet plantaardig

Als arts en behandelaar van mensen met ernstig overgewicht, stelt Dr. Davis dat hij geen seconde twijfelt aan het feit dat een plantaardig ‘dieet’ het allerbeste is voor de mens. Het wetenschappelijke bewijs dat hier aan ten grondslag ligt is volstrekt overtuigend. Naast alle studies is zijn persoonlijke ervaring en die van zijn patiënten het allergrootste bewijs dat een plantaardig dieet bijdraagt aan een betere gezondheid. Mensen met obesitas, hoge bloeddruk, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten genezen zelfs door hun eetpatroon te veranderen naar een 100% plantaardig ‘dieet’.

Langzaam maar zeker druppelt dit besef bij steeds meer mensen door het filter van afwijzing en ongeloof. Volgens tegenstanders zijn veganisten ‘food extremisten’ en worden vaak vergeleken met geitenwollensokkentype’s. Pure onzin natuurlijk. Gezond eten is nog nooit zo hip geweest als tegenwoordig en het besef dat wij meer groenten en fruit moeten eten wordt (eindelijk) zelfs door het voedingscentrum onderschreven.

Geen medicijnen meer

In zijn praktijk ziet Dr. Davis veel patiënten met overgewicht. Naast chirurgische ingrepen bestaat zijn behandelplan ook uit het inventariseren en bespreekbaar maken van het dieet van de patiënt. Gezondheidszorg betekent volgens hem het voorkomen van ziekten, in plaats van deze te behandelen met medicijnen. Gebaseerd op zijn eigen ervaringen en het wetenschappelijke bewijs, is het niet verwonderlijk dat hij zijn patiënten actief aanmoedigt om zoveel mogelijk plantaardig te eten. Patiënten die hun eetpatroon aanpassen zien drastisch verbeteringen in hun gezondheid. Veel patiënten voelen zich zo goed dat medicijnen niet meer nodig zijn.

Maar betekent dit dat je zomaar kunt stoppen met het innemen van medicijnen? Nee. Dr. Davis bericht dat hij enkele mailtjes had ontvangen van mensen die er zo over dachten en vond het belangrijk om een aantal zaken in het juiste verband te zetten. Hieronder een vertaling van zijn tekst.

“Een plantaardig dieet is niet bedoeld ter vervanging van westerse medische zorg. Als u ziek bent kan plantaardige voeding helpen. Zo is het goed tijdens een chemokuur, is het fantastisch voor hart-en vaatziekten, maar als je behandeld arts vind dat je een medische behandeling nodig hebt, aanvaard deze dan!

[bctt tweet=”Plantaardig eten kan kanker voorkomen, maar dit betekent niet dat je nooit kanker zult krijgen”]

Plantaardige diëten zijn zeer geschikt in het voorkomen van kanker, maar het betekent niet dat je nooit kanker zult krijgen. Uit studies blijkt duidelijk dat veganisten inderdaad minder vaak kanker krijgen, maar ze krijgen het nog steeds. Genetica en milieu-toxines spelen ook een rol bij deze ziekte. Plantaardige voeding vermindert de kans op kanker maar zal deze niet helemaal elimineren. Ook wanneer er sprake is geweest van kanker, heeft een plantaardig dieet gunstige effecten op de behandeling en preventie. Maar nog steeds kun je met kanker worden geconfronteerd.

Een plantaardig dieet heeft gunstige effecten op hart-en vaatziekten, maar bepaalde mensen hebben genetische defecten waardoor ze een te hoog cholesterolgehalte hebben. Ongeacht een plantaardig dieet. Deze patiënten hebben meer baat bij statines.

Ook kun je nog steeds overgewicht hebben bij een plantaardig dieet. Hoewel dit met een volwaardig plantaardig dieet erg moeilijk is, komt het overgewicht vaak door bewerkte voedingsmiddelen en oliën die leiden tot gewichtstoename. Ik heb morbide obesitas veganisten gezien in mijn kantoor. Het is zeldzaam, maar ik zie ze wel. Dus als je denkt dat de veganistische brownies gezonder zijn, dan vergis je je. Het kan bijdragen aan het krijgen van overgewicht met als resultaat dat je plantaardig voedsel ten onrechte de schuld geeft.

Ten slotte, wanneer je een verandering merkt wanneer je omschakelt van standaard Amerikaanse dieet naar een ​​veganistisch dieet, kan het zijn dat je je in het begin niet zo goed voelt. Mensen vertellen mij dat ze zijn overgestapt op een plantaardig dieet en zich nadien vreselijk voelden en stopten. Laat dit duidelijk zijn. Je kunt niet van gemiddeld 10 gram vezels per dag veranderen naar 40 gram vezels zonder klachten aan het maag-darmstelsel. Een deel van deze klachten is te wijten aan de micro-organismen die zich hebben aangepast aan de zware vlees inname. Mijn aanbevelingen zijn om je eetpatroon langzaam te veranderen. Schakel met één maaltijd per keer. Ik adviseer mijn patiënten om niet meer dan 5 gram vezels per week toe te voegen aan je dieet. Gebruik eventueel iets tegen de winderigheid of neem wat extra probiotica voor je darmflora. Uiteindelijk zal je lichaam zich aanpassen en voel je je fantastisch!”

Je voelt je fantastisch

Twee dagen na bovenstaande bericht, voegde Dr. Davis het volgende toe.

“Ik moet nog iets toevoegen aan mijn disclaimer over plantaardige voeding. Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze zich erg zwak voelen nadat zij plantaardig zijn gaan eten. Dat is gek. Je voelt je namelijk fantastisch! Het probleem ligt niet aan het voedsel maar aan het denkproces. Vaak gebruikt men hetzelfde denkproces als die bij conventionele diëten worden gebruikt, namelijk: calorieën tellen en het eten van kleinere porties. De schoonheid van plantaardige diëten is dat deze veel voedingsstoffen bevatten maar tegelijkertijd calorie arm zijn. De dichtheid van de calorieën is zo laag dat je veel meer kunt en zelfs meer moet eten.

Er was eens een meisje dat een boek schreef over hoe een veganistisch dieet haar bijna vermoord had. Ze dronk sap en at rauw voedsel en tegelijkertijd was ze bezig om haar calorieën laag te houden. Natuurlijk voel je je dan ziek. Op 800 calorieën per dag voel je je niet goed. Zij had een duidelijke eetstoornis. Dat is wat haar doodde, niet haar veganistische dieet. Ik tel nooit calorieën bij mijn patiënten noch tel ik die van mezelf. Ik eet tot het punt dat ik verzadigd ben en eet vooral gezond, nutriënt-dicht en vezelrijk voedsel.”

Ik kan mij helemaal vinden in het statement van Dr. Davis. Hoewel ik nooit mijn calorieën tel, sta ik er nu helemaal niet meer bij stil. Volgens Petra eet ik best veel en toch kom ik niet aan. Ik eet totdat ik verzadigd ben. Mijn lichaam heeft zijn streefgewicht bereikt en blijft mooi in balans.

En oh ja, nog even over die medicijnen. Zelf gebruik ik al jaren medicijnen tegen allergie. Maar sinds ik plantaardig eet gebruik ik regelmatig een halve dosis en sla ik zelfs af en toe een keertje over. Dat is toch weer mooi meegenomen.

Mobiele versie afsluiten