Site pictogram Lekker Leven

Hoe wordt je een sterkere versie van jezelf?

sterkere-versie-van-jezelf

Nieuwjaar is de dag waarop het begin van het nieuwe jaar wordt gevierd. In de westerse wereld traditioneel op 1 januari. In andere culturen vaak op andere data. Veel mensen gebruiken de jaarwisseling om met goede voornemens bepaalde dingen in hun leven te veranderen. De meeste voornemens gaan over afvallen, gezonder eten, stoppen met roken en meer tijd doorbrengen met je geliefde.

Hoe traditioneel goede voornemens ook zijn, gebleken is dat de jaarwisseling niet de beste motivator is om een sterkere versie van jezelf te worden. Al na een paar weken blijft er van al die goede voornemens weinig meer over en vallen de meeste mensen weer terug in oude gewoonten. Hoe komt dit? Is veranderen zo moeilijk? Hoe wordt je een sterkere versie van jezelf?

Kennis en drijfveren

Een verandering in levensstijl kan alleen plaatsvinden wanneer er voldoende drijfveren zijn. Drijfveer betekent letterlijk ‘wat je tot iets brengt’. Een drijfveer gaat vaak samen met een ambitie. Dat is uiteindelijk wat je echt drijft. Bijvoorbeeld: kostenbesparing (ambitie) vormt de belangrijkste drijfveer om over te schakelen naar een efficiënter systeem. Of hij studeert hard (ambitie), want zijn drijfveer is om dokter te worden.

Om te veranderen moet je dus gemotiveerd zijn. Maar waar haal je die motivatie vandaan? Dat kan op verschillende manieren, maar de belangrijkste is misschien wel kennis. Hoe meer kennis je krijgt over een bepaald onderwerp hoe makkelijker het wordt om gedreven te worden om te veranderen.

Zo is het precies gegaan met onze drijfveer om gezonder te gaan eten. Toen wij de film Super Juice Me van Jason Vale hadden gezien, begrepen wij welke positieve effecten kortstondig juicen op je gezondheid kon hebben. En nadat wij de film Forks Over Knives hadden gezien begonnen wij te begrijpen waarom ziekten zoals kanker en hart- en vaatziekten zo enorm toenemen in onze westerse samenleving. Kennis staat dus aan de basis in het ontwikkelen van drijfveren om te willen veranderen.

Vier lagen van kracht

Naast het verkrijgen van kennis is inspiratie ook een element in het ontwikkelen van drijfveren om te willen veranderen. Een van mijn persoonlijke inspirators is Elliott Hulse. Een Amerikaan die met meer dan 2000 video’s op YouTube en meer dan 228 miljoen views miljoenen mensen inspireert om een sterkere versie van zichzelf te worden. De basis van zijn eigen verandering komt volgens Elliott voort uit de vier lagen van kracht. Door alle vier lagen te maximaliseren kun je de sterkste versie van jezelf worden. Wat zijn deze vier krachten?

Neuromusculaire kracht

Wij zijn allemaal bekend met de eerste laag. Dat is wat er gebeurt als we een gewicht optillen zoals kettlebells en halters. Elliott noemt dit de neuromusculaire kracht. Oftewel het trainen van het centrale zenuw- en spierstelsel.

Fysiologische kracht

De laag hieronder is onze fysiologische kracht die gebaseerd is op gezond eten, voldoende rust en het verzorgen van onze hormonale gezondheid. Als we niet zorgen voor een goede fysiologie, dan zullen de andere lagen nooit volledig kunnen worden gemaximaliseerd.

Energetische kracht

Onder de fysiologische kracht bevind zich een laag die werkelijk luistert naar de andere twee. Elliott noem het de energetische kracht. Het is een psychologische kracht en heeft betrekking op welke manier je voor bepaalde dingen kiest en dingen aanpakt. Tevens heeft deze kracht betrekking op hoe je reageert op bepaalde situaties en stress. Deze kracht heeft zijn weerklank op de twee andere lagen. Fysiologische kracht en neuromusculaire kracht.

Wilhelm Reich, een leerling van Freud, beschrijft dat ons fysieke karakter een uiting is van ons psychologisch profiel. Als je bijvoorbeeld bang bent kun je het voelen in je spieren. Je nek en schouders worden gespannen en je spieren beginnen te trillen. Stel je nu eens iemand voor die regelmatig in angstige situaties verblijft, of die voortdurend boos, verdrietig, depressief, afhankelijk en behoeftig is. Na verloop van tijd zal zo’n persoon zich fysiek ook zo gaan gedragen. Daarom is het belangrijk om ons lichaam en geest samen te laten werken met deze derde energetische laag.

Zichtbare kracht

Tot slot noemt Elliott de vierde laag onze zichtbare kracht. Als wij tijd en energie steken om ons lichaam fysiek sterker te maken door gezond te eten en geestelijk gezond te blijven, heeft dit alles weinig waarde wanneer wij dit niet gebruiken om anderen te inspireren en te ondersteunen. De vierde laag gaat daarom over het presenteren van jezelf en anderen te inspireren om de sterkste versie van zichzelf geworden.

Holistische aanpak

Om een sterkere versie van jezelf te worden is het dus belangrijk dat je alle vier elementen versterkt die je maken tot wie je bent. Dit vraagt om een holistische aanpak. Jezelf in het zweet trainen in de sportschool maar ongezond blijven eten helpt je niet veel verder. En een ongezonde kijk op het leven en je medemens maakt je geen beminnelijk mens, hoe veel je ook traint.

Voor mij persoonlijk begon mijn reis naar een sterkere versie van mezelf toen ik mij aansloot bij Reactief Uden (RAU). Een sportvereniging die vanuit een holistische visie mensen begeleidt om fysiek, mentaal en sociaal fit te worden. Toen ik in 2012 contact met ze zocht had ik nog nooit van een holistische sportvereniging gehoord. Maar toen ik eenmaal een paar keer had meegetraind kwam ik er er al snel achter dat RAU een andere sportvereniging was dan ik was gewend.

Ik leerde Michael Lapod kennen. Maatschappij conditietrainer. Een idealist met een nieuwe kijk op het optimaliseren van fysieke, mentale en sociaal-spirituele conditie van de samenleving. Deze man leerde mij hetzelfde als wat Elliott Hulse mij heeft geleerd. De mens als één geheel zien.

Hij werd gedreven door mensen als Ricardo Semler. Een Braziliaanse ondernemer die van het bedrijf van zijn vader het meest succesvolle bedrijf in Brazilië maakte door mensen centraal te stellen, autoritaire management structuren los te laten en mensen zelfredzaam te maken. Niet gedreven door geld, maar door zijn liefde en interesse in mensen helpt hij iedereen die het wil om gezonder en fitter te worden, zowel lichamelijk, mentaal en sociaal.

Tot op de dag van vandaag ben ik hem en alle trainers bij RAU dankbaar voor de inzichten die ik gaandeweg heb verkregen. Maar ook door veel te lezen en samen met Petra de mooie dingen over voeding te ontdekken, heeft mij gebracht waar ik nu sta.

Hoe begin je?

Maar hoe begin je om een sterkere versie van jezelf te worden? Het allerbelangrijkste is om vooral rustig te beginnen. Programma’s die je beloven dat je in 30 dagen fit kunt zijn zorgen vaak voor teleurstelling.

Het beste advies is om eerlijk te zijn. Maak een afspraak met jezelf wat je wilt bereiken en geef jezelf een jaar om daar naar toe te groeien. De transformatie naar een sterkere versie van jezelf gaat met vallen en opstaan. Als dit gebeurd sta je gewoon weer op en begin je weer opnieuw. Voel je niet schuldig. Het is onderdeel van het proces.

Ben je nog niet zo ver om je te verbinden aan een goede sportvereniging, begin dan met een dagelijkse wandeling van een uur. Het liefst buiten. Wandelen alleen al heeft een goede therapeutische werking. Daarnaast zou je een poosje moeten stoppen met het drinken van alcohol. Na een maand voel je je echt herboren. Blijf jezelf voeden met gezond en puur voedsel en laat je inspireren door mensen als Elliott Hulse. Stapje bij beetje wordt je dan een sterkere versie van jezelf.

Mobiele versie afsluiten